Recept

Bramborové “pekáčky” s povidly – výborná alternativa palačinek

Staročeské recepty jsou IN. Bramborové "pekáčky" s povidly můžete zamotat stejně jako palačinky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ráda zkouším různé staročeské recepty. Zajímají mě díky své jednoduchosti. Jedním z nich jsou bramborové placky, známé také jako bramborové pekáčky, které se připravovaly na plotně. Část bílé mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou, vynechala sádlo a výsledek skvělý. U přípravy tohoto jídla se najde i zábava pro děti – dcera válela placky, pak si je sama natřela máslem i povidly a jak jí chutnaly! 🙂

Budete potřebovat

  • 1 kg ve slupce vařených brambor
  • 1 vejce
  • 150g jemně mleté celozrnné mouky (v originálu se dává jen hladká)
  • další hladkou mouku dle potřeby
  • trochu soli
  • Rozpuštěné máslo na pomazání (v originálu se dává sádlo)
  • Povidla (případně i mák)

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce. Nechte vychladnout. Lepší je, když je máte uvařené dost dopředu.
  2. Oloupejte je a prolisujte, případně na jemno nastrouhejte.
  3. Přidejte vejce a špaldovou mouku, trochu osolte.
  4. Začněte zpracovávat těsto a přidávat další, tentokrát už hladkou, mouku podle potřeby. S moukou to nepřežeňte, aby nebyly placky tvrdé.Těsto by mělo být měkké, kompaktní a měly by z něj jít vyválet tenké placky cca 0,5cm vysoké. Když se těsto bude příliš lepit, přidejte mouku.
  5. Placky opékejte z obou stran na sucho na rozpálené pánvi. Budou se trochu nafukovat.
  6. Potřete je lehce máslem a povidly a zatočte jako palačinky.

V originálu se tyto placky, nazývané také jako “pekáčky” z obou stran potírají sádlem, to jsem si ale raději odpustila, hlavně taky proto, že puch sádla mi nedělá úplně dobře 😉

TIP

  • Bramborové těsto má tendenci řídnout, když ho necháte déle odstát. Nejlepší je tedy placku vyválet a hned s ní na pánev.

  • Přesné množství mouky nelze určit, záleží vždy na bramborách, kolik jí budete potřebovat.

Placky můžete plnit stejně, jako palačinky. Kromě povidel se často plní i mákem, který je velmi bohatým zdrojem vápníku. A abych nezapomněla – povidla jedině bez chemické konzervace …

Jsou výborné, měkké a vláčné… Ať se vám povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...