Recept

Bramborové langoše z trouby – výborné a zdravější

Zdravější varianta langoše, který bývá tradičně uplácán jen z mouky a řádně vykoupán v oleji. I bez mastné lázně mohou chutnat výborně.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Klasické langoše mám spojené s dětstvím. S rodiči jsme občas jezdili do Karlových Varů, kde na hlavní třídě dlouhé roky prodávali “v okénku” tuto mastnou pochoutku. Jako dospělá jsem pak langoše zkoušela asi 2x dělat doma. Ty klasické, smažené v oleji na pánvi. Kromě toho, že byl člověk totálně olepený od těsta a v kuchyni to vypadalo jak po výbuchu, následovalo smažení v oleji. Celý byt zamořen neatraktivním “smaženým” odérem, kdy bylo pomalu lepší vyhodit záclony, protože obyčejné vyvětrání nepomohlo 🙂 Nedejbože, že pak člověk snědl 2, protože byly dobrý. Měla jsem pocit, že je budu trávit týden 🙂

Za mě tedy touhle cestou ne. Naštěstí jsou tu i jiné varianty, které můžete dát bez výčitek i dětem. Bramborové langoše, které se dají tradičně také osmažit v oleji, nebo upéct v troubě. A to se mi líbilo.

Těsto jsem si podsypala trochou více mouky, takže se dala příprava langošů zvládnout celkem elegantně i s pomocí dětí, pak už je jen “šoupnout” do trouby a hotovo. Samozřejmě, že chutnají jinak, ale báječně …

Budete potřebovat

Na 7 středních langošů

  • 200g nastrouhaných vařených brambor
  • 250g hladké mouky (s druhy můžete různě experimentovat)
  • 1 celé vejce
  • 1/2 kostky droždí (20g)
  • 150 ml mléka (přidat lze dle potřeby)
  • Sůl

Postup

  • Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte v teple zaktivovat kvásek.
  • Smíchejte s vejcem, moukou, nastrouhanými bramborami, trochu osolte a vypracujte těsto typické pro langoše. Nemělo by mít hutnější konzistenci jako klasické kynuté těsto, mělo by být o něco řidší.
  • Těsto nechte v teple kynout alespoň 45 minut.
  • Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a odkrajujte malé bochánky těsta, které prsty vytvarujte do tvaru langoše.
  • Langoše přendejte na plech vyložený pečicím papírem a slabě potřený olejem. Můžete je lehce olejem potřít i nahoře.
  • Pečte na 220 stupňů do zezlátnutí, asi 15 minut.

Pak už pokračujte dle chutí a možností. Klasikou je hotový langoš potřít prolisovaným česnekem rozmíchaným v rozpuštěném másle, což ocení spíše dospělí 🙂

Já jsem zvolila variantu se strouhanou mozarellou a zakysanou smetanou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...