Zajímavou a nutričně hodnotnou ingrediencí, kterou chci v tomto receptu vyzdvihnout, je Tahini z černého sezamu. Dá se použít jak do různých dipů, pomazánek, tak do dezertů, krémů, moučníků i snídaňových kaší. Její krásně černá barva ji předurčuje ke kulinářské kreativitě.
40 g tahini z černého sezamu Je to tato Creme de sesame noir
Jako první si v malém rendlíku, nebo nádobě k tomu určené, dejte ve vodní lázni rozpustit čokoládu. Mírně, pozvolna…Čokoládu odstavte a zamíchejte do ní tahini z černého sezamu. Nechte trochu zchladnout.
Lehce povolené máslo vyšlehejte s cukrem až zpění. Trvá to několik minut.
Přidejte vejce, vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, trochu soli a krátce prošlehejte. Začněte postupně přidávat mouku až vznikne hutné těsto.
Těsto pomocí stěrky rozetřete v malém pekáčku vyloženém pečícím papírem. Na těsto lžičkou cik cak naneste čoko-tahini krém a různě do stran roztahejte, aby vznikl efekt.
Pečte na 170 stupňů asi 25 až 30 minut do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout a krájejte na menší čtverce.
Tahini je pasta z rozmixovaných sezamových semínek, kterou můžete koupit v mnoha variantách. Je to tradiční ingredience v kuchyni Středního a Blízkého východu. Její význam není jen gastronomický, ale i nutriční. Je totiž velmi výživná a bohatá na mikroživiny. Nejjemnější variantou je Tahini bílé. Chutí výraznější je Tahini tmavé z opraženého sezamu. Specialitkou je pak Tahini z černého sezamu, která je obzvlášť aromatická. Hodí se jak do slaných, tak sladkých receptů. Velmi zajímavě z ní vypadá dip podávaný k pečené zelenině.
Na stránkách Countrylife.cz seženete všechny ingredience do tohoto receptu. Různé druhy bio mouky, několik variant přírodního třtinového cukru, bio vanilkový extrakt nebo bio vanilkový cukr, kvalitní hořkou čokoládu, kypřící prášek bez fosfátů. Na výběr je z několika sezamových past Tahini. U většiny ingrediencí najdete konkrétní tipy z praxe, jak je nejlépe využít. Stránky Countrylife nejsou jen eshop, ale i zdroj super nápadů.🙂
> ☝️A co zkusit upéct něco z ovesných vloček? Doporučuji vyzkoušet tyto Ovesné koláčky s džemem.
Sdílet recept myšičky na: