Variant jak udělat květákovou polévku je samozřejmě nespočet. A já ji také pokaždé jinak dělám. Nejvíce ale doma chutná tato klasika s cibulovou jíškou, která polévce dodá šmrnc.
Potřebujete
- 1 květák
- 2 střední kořeny petržele či pastináku
- 2 střední mrkve
- Asi 2 litry zeleninového vývaru
- „Zelené koření“ : libeček, kadeřavou petržel, pažitku
- 2 střední cibule
- 3 lžíce celozrnné špaldové nebo ovesné mouky
- 2 lžíce přepuštěného másla Ghí
Postup
- Květák rozeberu na růžičky, kořenovou zeleninu oškrábu a nakrájím na malé kousky. Vhodím do hrnce nebo papiňáku a zaliju studenou vodou nebo vývarem a dochutím bio zeleninovým bujónem či solí.
- Mezitím si na malé pánvi připravím cibulovou jíšku, která polévce dodá chuť a zároveň ji zahustí. Na másle či olivovém oleji orestuji do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidám 2 lžíce mouky a společně opražím.
- Jakmile je zelenina v hrnci uvařená, rozšťouchám ji na drobné kousky a přidám cibulovou jíšku. Pár minut provařím.
- Ke konci přidám zelené bylinky. V sezóně čerstvé, v zimě mám zásobu v mrazáku. Nejčastěji petržel a libeček.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.