Cuketu nejčastěji pečeme, grilujeme, vaříme, smažíme....Ona se dá ale jíst i syrová. Můžeme ji nastrouhat do zeleninového salátu, nebo z ní během pár minut vyrobit skvělé pesto na těstoviny.
Naházet samé dobré věci do mixéru a mít během pár minut omáčku na těstoviny? Geniální …
Budete potřebovat
Na 1 porci
Bezlepkové těstoviny
200 g cukety
Hrstku kešu
Lžíci olivového oleje extra virgine
Hrst čerstvé bazalky (nebo lžičku sušené)
40 g sýra Grana Padano (nebo Parmazánu)
Sůl
Postup
Cuketu omyjte, nakrájejte na kousky a spolu s kešu, sýrem, olivovým olejem, trochou soli a bazalkou rozmixujte do krémové konzistence.
Smíchejte s bezlepkovými těstovinami a na talíři ještě dozdobte čerstvou bazalkou a pár hoblinkami sýra.
Jaké bezlepkové těstoviny vybrat?
Bezlepkových těstovin je dneska k sehnání, že nebudete vědět, které vybrat. Je pravda, že ne všechny jsou úplně to pravé ořechové. Musíte vyzkoušet, které vám zachutnají a budou se vám “dobře vařit”. Na fotce vidíte kukuřičné vrtulky, můžete je ale nahradit těstovinami rýžovými, amarantovými, pohankovými. To doporučuji všem, nejen lidem, kteří nesnesou lepek. Kvůli rozmanitosti stravy a získávání spektra živin je vhodné zařazovat různé druhy obilovin, obzvlášť ty bez lepku. Pozor jen na dobu varu – třeba rýžové či amarantové jsou uvařené velmi rychle a mají tendence se rozpadat. Takže napoprvé zkusit, hlídat… 🙂