Spojení chuti rajčat, rukoly, česneku a provensálského koření vás nadchne.
Bagetky po provensálsku, jak jsem si je nazvala, jsou prostě výborné a mnoha strávníky prověřené 🙂
Budete potřebovat
Malé bagetky (bílé nebo tmavé)
Rajčata (na jemno nakrájené)
Rukolu (nakrájenou)
Česnek
Olivový olej
Provensálské koření
Sůl a pepř
Postup
Bagetky rozřízněte napůl a nasucho opečte (v troubě, v topinkovači, na pánvi).
Opečené bagetky potřete směsí olivového oleje a provensálského koření.
Na každou bagetku dejte směs z na jemno pokrájených rajčat, rukoly a podrceného česneku, kterou jste dle chuti osolili a opepřili.
Nejlepší jsou teplé a křupavé, takže je dobré je rovnou sníst. Když jsem tyto bagetky připravovala pro více lidí, tak se mi zatím nikdy nestalo, že by někde zůstaly ležet a já byla s výrobou v předstihu. Jsou tak dobré, že mizí závratnou rychlostí 🙂
Něco málo o bruschettě, kterou jsem se inspirovala
Bruschetta je základní italský teplý předkrm. V originální verzi se jedná pouze o opečený bílý chléb potřený česnekem a olivovým olejem, lehce osolený, případně opepřený. Pak jsou různé verze s rajčaty, s houbami apod. Tento recept bych si nedovolila nazvat bruschettou, protože to klasická bruchetta opravdu není. Dokáže mě vytočit, co vše někde v „restauracích“ vydávají za bruschettu. Třeba neidentifikovatelnou chuťově nezajímavou směs na opečeném nasládlém „tousťáku“ 🙂 To je takový problém v dnešní době sehnat dobrý bílý chléb? Není. Když je běžné v restauraci používat kupovaný dressing, tak proč neudělat bruschettu z baleného toustového chleba…To si ji raději udělejte doma 🙂