Recept

Babiččina hustá kulajda

Domácí hustá smetanová polévka sladkokyselé chuti voňavá po kopru a houbách.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když jsem zveřejnila fotku talíře s touto polévkou, požádali jste mě, zda napíšu recept 🙂 Polévky tohoto typu nedělám nikdy přesně podle receptu, ale spíše od oka. Nedá se na ní nic zkazit. Ať je řidší nebo hustší, ať je s vejci nebo bez, více či méně kyselá, vždycky je dobrá.

Variantu polévky zvolím podle toho, co zrovna mám doma a jak vypadal jídelníček celý týden. Někdy proto dám klasickou smetanu, sušené hříbky, nakládaný kopr, jindy zvolím méně tradiční ingredience. Polévku zahustím rýžovou nebo ovesnou moukou, dokyselím umeoctem a zjemním rostlinnou smetanou. Tato varianta je vhodná pro lidi, kteří si chtějí dopřát chuť poctivé polévky, ale nechtějí z jakéhokoliv důvodu používat bílou mouku a 33% smetanu.

Budete potřebovat

  • 7 středních brambor
  • 1,2 litru vývaru
  • 1 kelímek smetany (200 ml, můžete dát klasickou, ale i rostlinnou ovesnou)
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • 1 větší cibuli
  • 1 větší lžíci přepuštěného másla
  • 3 lžíce mouky (dala jsem rýžovou)
  • Velkou hrst na jemno nakrájených čerstvých hub nebo menší hrst ve vodě namočrných sušených hub (měla jsem jemné plátky sušených hříbků)
  • Čerstvý, mražený nebo naložený kopr dle chuti
  • Na dochucení bobkový list, nové koření, kmín, umeocet

Postup

  1. Na másle orestujte cibuli a zaprašte moukou. Restujte, až se jíška rozvoní a zalijte teplým vývarem. Metličkou pořádně rozmíchejte.
  2. Přidejte houby a oloupané brambory pokrájené na menší kostičky. Já jsem použila předem namočené sušené houby, proto jsem je hodila rovnou do vývaru. Pokud byste použili houby čerstvé, předej je orestujte na pánvi.
  3. Polévku ochuťte solí, přidejte koření. Pokud chcete polévku na závěr dochucovat umeoctem, myslete na to, že on obsahuje hodně soli …
  4. Vařte do změknutí brambor a na závěr do polévky vlijte smetanu, promíchejte, pak přidejte kopr. Podle toho, jaký kopr použijete,můžete chuť vyladit do sladko-kysela.
  5. Na závěr do polévky přidejte nakrájená vejce uvařená na tvrdo. Já jsem je do hrnce protlačila přes mřížku. Někdo také uvaří ztracená vejce a vloží pak každému jedno přímo do talíře.

Tak to je všechno, je to rychlá a jednoduchá polévka. Hrnec vždycky zmizí, ani nevím jak 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...