Recept

Avokádový dip quacamole – vynikající i jako zdravá pomazánka

Tradiční mexický dip je jedna z nejdokonalejších variant, jak zdravě zpracovat avokádo. Kombinace máslově jemné chuti avokáda a dalších výrazných ingrediencí má ten správný říz.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

O avokádu ráda tvrdím, že to je nejzdravější konzerva na světě 🙂 Jedná se o ojedinělý druh ovoce doslova nabitý živinami. Má nízký obsah cukru, hodně vlákniny, nízký glykemický index, pomáhá tedy udržet delší pocit sytosti.

Avokádo je perfektním zdrojem zdravých tuků a antioxidantů, je tedy velmi výhodné jíst ho pravidelně.

Ve variantě quacamole navíc silně posiluje umunitu, protože cibule, chilli i česnek jsou známá přírodní antibiotika. Prostě pekelná čtyřkombinace.

Na 3 porce budete potřebovat

  • 2 zralá avokáda
  • 1/2 cibule
  • 2 menší zralá rajčata zbavená pecek
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst čerstvého koriandru
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • šťávu z půlky limetky
  • Sůl na dochucení

Postup

  1. Avokádo podélně rozkrojte, lžíci výdlabejte dužiny a v míse ji na hrubo rozmačkejte vidličkou. Není cílem dužinu rozmačkat úplně do hladka.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, rajčata na malé kostičky. Česnek můžete na drobno posekat nebo utřít. Koriandr nemusí být na jemno, většinou do do guacamole dávají větší kousky lístků. Vše přidejte k rozmačkanému avokádu, dochuťte solí a limetkovou šťávou.
  3. Guacamole je hotové!

Jaké avokádo koupit?

Běžně můžete sehnat 2 druhy avokáda. Avokádo určené k dozrání doma nebo avokádo určené k okamžité konzumaci. Když si zvyknete avokádo zařadit jako pravidelnou součást jídelníčku, velmi brzo vychytáte, které koupit a kdy ho jíst, aby bylo tak akorát. Ani syrové, ani blátivé přezrálé.

Tradičně se quacamole podává v mističce spolu s kukuřičnými chipsy “nachos”, já ho ale využívám spíše jako pomazánku, která je velmi zdravá a rychle hotová 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...