Na tuto polévku jsem před mnoha lety narazila v jednom starém časopisu, když jsem doma třídila. Hned mne zaujala a také jsem ji hned zkusila. Od té doby ji dělám pravidelně.
Na 4 porce budete potřebovat
1,2 litru vývaru
1 lžíci přepuštěného másla nebo oleje
1 lžíci libovolné hladké mouky (dala jsem rýžovou)
2 střední brambory nakrájené na jemné kostičky
3 celé palice pečeného česneku v troubě
sůl a bílý pepř na dochucení
sušený tymián
Postup
Nejdříve si upečte v troubě česnek. 3 palice česneku překrojte a řeznou stranou dolů rozložte na plech, který lehce pokapejte olivovým olejem. Pečte na 180° cca 25 minut.
Máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou. Tu nechte krátce opražit a zalijte vývarem.
Uveďte do varu, stáhněte plamen a do polévky přidejte upečené stroužky česneku, brambory na jemné kostičky a dle chuti sušený tymián. tymiánu. Česnek jde ze slupek snadno dostat ven, v podstatě sám vypadne 🙂
Společně povařte 10 minut do změknutí brambor a na závěr rozmixujte do hladka. Můžete dochutit trochou mořské soli a čerstvě mletým pepřem.