Zelí kupuji různé, vždy se snažím vybrat zelí co nejlepší kvality a zelí bez konzervantů. Některé značky mají zelí tužší a hrubší, jiné zase drobné. Do polévek mi vyhovuje drobnější zelí, které ještě vždy překrájím na drobné kousky. 
Při přípravě zelňačky je pak důležité vědět, že se nedoporučuje vařit hned najednou brambory i zelí, protože by se v kyselé vodě brambory hůře vařily. Toť rada prababiček 🙂 
Množství je na střední hrnec, když potřebuji udělat “kotel”, nebojím se množství zdvounásobit. 🙈
 Ingredience
- 500 g kysaného zelí
 
- 500 g brambor
 
- 2 litry vody
 
- 2 cibule
 
- Něco na zahuštění ( tučná verze jíška, odlehčená verze např. rýžová mouka s vodou, či jiné varianty)
 
- Na dochucení sůl, červená paprika, kmín, bobkový list, nové koření)
 
- Smetana na zjemnění (tučnost dle preferencí)
 
Na doladění
- Žampiony (asi 250 g, v obchodech je to ta malá vanička)
 
- Máslo Ghí
 
- Sůl, pepř, drcený kmín
 
- Hustá zakysaná smetana
 
 Postup
- Na oleji orestuji na drobno pokrájenou cibuli. Zasypu červenou paprikou, krátce promíchám, zaliju vodou a ochutím kořením.
 
- Přidám na kostičky nakrájené brambory a vařím je do poloměkka. Musí být téměř uvařené, ale pevné.
 
- Do polévky vložím na drobno pokrájené kyselé zelí a vařím asi 15 minut.
 
- Dle potřeby trochu zahustím, pokaždé klidně jinak a na závěr zjemním smetanou. Pokud chci zelňačku kyselejší, ještě ji doladím trochou vody ze zelí, která má říz.
 
- Připravím si čerstvou porci orestovaných žampionů nebo jiných hub. Mám na mysli čerstvé houby. Žampiony nakrájím na kousky a na přepuštěném másle je krátce zprudka pár minut restuji. Ochutím je solí, pepřem a drceným kmínem.
 
- Zelňačku servíruji v miskách a do každé porce dám lžíci restovaných hub a trochu zakysané smetany. Hotovo!
 
Nedá se na ní nic zkazit. Více či méně hustá, více či méně kyselá, vždy je dobrá. 🙂