Moučník s mrkví a jablky - zdravý a vláčný

25.02.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Moučníky, do kterých se přidává ovoce či zelenina, patří mezi moje oblíbené. Tentokrát jsem se rozhodla použít částečně pohankovou mouku a těsto zvláčnit nejen jablky, ale i mrkví. Při pečení je vždy dobré obyčejnou mouku "obohacovat" o mouky jiné. V prodejnách se zdravou výživou je velký výběr, skvělá je třeba právě pohanková, jáhlová nebo cizrnová. Všechny jsou navíc bezlepkové, což je pro naše zdraví výhodné.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

Postup

  1. Nejdříve smíchejte olej s vejci a s cukrem nebo jiným sladidlem.
  2. Pak přidejte mouku s práškem do pečiva, skořici, kakao a mléko nebo obilný nápoj. Vmíchejte na jemno nastrouhanou mrkev, hrnek na hrubo nastrouhaných jablek a 2 hrnky na kostičky nakrájených jablek. Pečte na 165 stupňů asi 25 minut nebo o něco déle, stačí zkusit špejlí, zda se těsto nelepí.

TIP

Moučníku můžete ještě přilepšit tak, že do těsta vmícháte lžíci povidel nebo melasy.

Jak moc sladit?

Moučník si oslaďte tak, aby vám chutnal. Samozřejmě, že čím méně, tím lépe, čím méně klasického, byť přírodního, cukru, tím lépe. Já to někdy řeším tak, že dám třeba pár lžic přírodního cukru nebo tmavého cukru Muscovado a zbytek doladím třeba stevií, medem, sladěnkou nebo nějakým sirupem. Více sladím moučníky, které slouží spíše jako dezert a méně zas ty, které jsou určené na snídani či svačinu.

Moučník obsahuje díky celozrnné mouce, mrkvi a jablkům spoustu vlákniny a živin. Jeho výhodou je, že se nedrolí, takže se hodí i jako svačina "na cestu".