Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka

08.10.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Možná si říkáte, že vám celer nechutná, přesto tuto pomazánku zkuste. Celer za syrova v pomazánce chutná opravdu jinak, než známe jeho klasickou chuť ve vývarech. To, že je tato pomazánka velice zdravá a díky tepelně neupravené zelenině obsahuje velké množství vitaminů, už asi není nutné zvláště vysvětlovat.

Budete potřebovat

Postup

  1. Uvařte si na tvrdo 2 vejce.
  2. Celer rozkrojte na půl, oškrábejte a nastrouhejte na jemno.
  3. Celer pokapejte citronovou šťávou, aby zbytečně nezhnědl.
  4. Mrkve oškrábejte a taktéž nastrouhejte na jemno.
  5. Nastrouhanou mrkev s celerem osolte, přidejte špetku pepře, špetku cukru, lžičku hořčice a vše promíchejte s pomazánkovým máslem.
  6. Na závěr přidejte přes mřížku protlačená nebo na jemno pokrájená uvařená vejce.
  7. Výslednou chuť můžete ještě doladit pomocí citronové šťávy.

TIPY

Proč bychom měli jíst celer především na podzim?

Pokud doma máte odšťavňovač, udělejte si pravidelně supernápoj odšťavněním celeru, mrkve nebo kousku červené řepy.

Další snadnou možností, jak do sebe dostat syrový celer je právě tato pomazánka.

Dobrou chuť :)