Recept

Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka

Možná si říkáte, že vám celer nechutná, přesto tuto úžasnou pomazánku zkuste. Celer za syrova v pomazánce chutná opravdu jinak, než známe jeho klasickou chuť ve vývarech.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Možná si říkáte, že vám celer nechutná, přesto tuto pomazánku zkuste. Celer za syrova v pomazánce chutná opravdu jinak, než známe jeho klasickou chuť ve vývarech. To, že je tato pomazánka velice zdravá a díky tepelně neupravené zelenině obsahuje velké množství vitaminů, už asi není nutné zvláště vysvětlovat.

Budete potřebovat

  • ½ menší bulvy celeru
  • 1 velkou nebo 2 menší mrkve
  • 1 pomazánkové máslo bez příchutě (bez chemické konzervace a barviv)
  • 2 vejce uvařená na tvrdo (ale nepřevařená, postačí vařit je tak 5 -6 minut)
  • Na dochucení – citronová šťáva, sůl, bílý pepř,špetka cukru, lžička hořčice

Postup

  1. Uvařte si na tvrdo 2 vejce.
  2. Celer rozkrojte na půl, oškrábejte a nastrouhejte na jemno.
  3. Celer pokapejte citronovou šťávou, aby zbytečně nezhnědl.
  4. Mrkve oškrábejte a taktéž nastrouhejte na jemno.
  5. Nastrouhanou mrkev s celerem osolte, přidejte špetku pepře, špetku cukru, lžičku hořčice a vše promíchejte s pomazánkovým máslem.
  6. Na závěr přidejte přes mřížku protlačená nebo na jemno pokrájená uvařená vejce.
  7. Výslednou chuť můžete ještě doladit pomocí citronové šťávy.

TIPY

  • Jedno pomazánkové máslo je tak akorát na ½ menší bulvy celeru a 1 velkou mrkev. Pokud chcete pomazánky udělat více, kupte raději 2 pomazánková másla.
  • Zpočátku se bude zdát, že je pomazánkového másla málo a směs je „suchá“. Vše se ale postupně krásně spojí, zelenina pustí trochu šťávy, takže vše bude tak akorát 🙂
  • Pomazánce prospěje, když ji necháte půl hodinky “odležet”

Proč bychom měli jíst celer především na podzim?

  • Již ve starém Egyptě byl celer používán jako koření, ale především jako přírodní afrodiziakum. Jeho léčebné účinky ale výrazně přesahují tuto běžnou pověst.
  • Působí antibakteriálně a antimykoticky – je účinnou ochranou a desinfekcí našeho trávicího traktu.
  • Dezinfekční účinky celeru nacházejí své uplatnění i v případě onemocnění dýchacích cest, kdy nejúčinnější je při léčení nachlazení šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které posilují naši imunitu.
  • Celer se používá především v teplé kuchyni. Můžete ho vařit v polévkách (známá bramboračka), dusit s masem či obalovat v těstíčku. Největší význam má však pro naše tělo v syrovém stavu.

Pokud doma máte odšťavňovač, udělejte si pravidelně supernápoj odšťavněním celeru, mrkve nebo kousku červené řepy.

Další snadnou možností, jak do sebe dostat syrový celer je právě tato pomazánka.

Dobrou chuť 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...