Výborný makový závin z tvarohového těsta

08.02.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jednou za čas mám chuť na pořádnou porci máku. Proč si ho tedy nedopřát, obzvlášť, když je mák nutričně velmi zajímavá plodina. Obsahuje totiž pozoruhodné množství vápníku, vlákniny, i vitaminu E.

V domácím závinu mám já osobně mák nejraději. Těsto jsem zvolila tvarohové, které má skvělé vlastnosti. Je křehké, ale netrhá se. Přesně dělané pro šťavnatou makovou náplň...

Množství je na 1 velký závin, cca 10 kousků

Na tvarohové těsto budete potřebovat

Na makovou náplň budete potřebovat

Na potření závinu 1 žloutek

Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Mák zalijte vodou a nechte 5 minut vařit. Pak přidejte povidla, skořici, případně lehce doslaďte. Někdo má rád v makové náplni pár kapek rumu ;) Společně vařte a míchejte ještě 5 minut, až bude náplň mazlavá, spojená. Poznáte sami, zda je třeba přidat ještě trochu tekutiny. Náplň musí být hutná, ne řídká. Mrkněte na fotky dole.
  3. Těsto vyválejte na tenkou placku a potřete náplní, která musí být hodně studená. Nestačí pokojová teplota. Když bude opravdu vychlazená, nebude pak narušovat vlastnosti těsta :)
  4. Zabalte závin, okraje spojte, zahněte dospodu a přendejte na plech. Já na něj dávám pečící papír. Pak už jen potřete rozmíchaným žloutkem a upečte dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Škoda více slov, snad je z fotky poznat, jak bude dobrý :)