Výborné křehké mrkvové šátečky

29.06.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Mrkvové těsto dělám často. Nejen proto, že mrkev těsto buď zvláční nebo mu dodá nádhernou barvu nebo zvýší množství vlákniny nebo ho udělá křehčí, ale také proto, že se lze obejít bez cukru. Dobré pro ty, kterým se každá lžička cukru v jídelníčku navíc zrovna nehodí ...

Toto těsto na mrkvové šátečky nebo různé kapsičky je úplně bez cukru a je jen tedy na vás, co dáte dovnitř. Já ráda používám povidla, když chci méně sladkou variantu, tak dávám hustou brusinkovo-borůvkovou marmeládu bez přidaného cukru. Ta je vidět na fotce.

Množství je na 9 šátečků. Není toho moc a to je záměr. Každý si dá 2 kousky, což stačí. okud je vás samozřejmě více a chcete si nechat něco i na druhý den na svačinu, stačí množství jednoduše zdvounásobit.

Budete potřebovat

Postup

  1. Mouku, máslo, mrkev a trochu kypřícího prášku zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici odležet. Bude s ním pak lépe pracovat. Když pospícháte, dejte mu alespoň půl hodiny, klidně si ho ale připravte i den předem.
  2. Těsto rozválejte na tenkou placku. Mně se osvědčilo rozválet těsto mezi dvěma listy pečícího papíru. Nic se nelepí a placka takhle snese mnohem víc :) Nedá se přesně říct, kolik milimetrů je to to pravé. Vše záleží na tom, jak těsto drží pohromadě. Tenčí placka je lepší, nesmí se ale protrhávat, jinak náplň bude vytékat ven.
  3. Placku rozkrájejte pomocí rádýlka na čtverečky, doprosřed dejte lžičku náplně, přehněte a okrajte pečlivě spojte. Aby měly šátečky pěknou barvu, můžete je potřít rozšlehaným vejcem, babičky to dříve dělávaly i mlékem.
  4. Pečte na 180 stupňů asi 25 minut.

Tipy

Kombinace lahodného křehkého těsta sladkého jen od mrkve a výrazné náplně je návyková! :)