Tuňákové koule s bulgurem + bezlepková varianta

06.01.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Původně jsem měla v plánu udělat špagety s tuňákem a rajčaty, na poslední chvíli jsem se rozhodla zaexperimentovat a vyrobit koule, které upeču v troubě. Přidat bulgur se ukázalo jako nápad, který rozhodně prošel a budu se k němu ráda vracet.

Budete potřebovat

Postup

  1. Tuňáka slijte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s vejci.
  2. Přidejte asi 150g uvařeného bulguru. Ochuťte trochou soli a pepře, pokud jídlo připravujete pro menší děti, tak tento krok vynechte.
  3. Přidejte asi 2 lžíce olivového oleje a lehce dohustěte např. kukuřičnou strouhankou nebo jinou suchou směsí tak, aby směs byla kompaktní a šly z ní v ruce vytvarovat kuličky velikosti golfového míčku.
  4. Ty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, aby kuličky byly na povrchu více křupavé, potřete je pomocí mašlovačky lehce olivovým olejem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 20 minut.

Jako přílohu jsem podávala kaši z batátů, která se připravuje úplně stejně jako bramborová kaše.

Do malé mističky jsem pro případné zájemce nachystala ještě domácí dip ze zakysané smetany a hořčice, který se hodil jak k tuňákovým kuličkám, tak k salátu.

Bezlepková varianta

Kuličky připravte podle receptu na tuňákové karbanátky, kde bulgur nahrazují brambory a na dohuštění je použita kukuřičná strouhanka.