Tarhoňa na cibulce s orestovaným tofu, hráškem a paprikou

26.01.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tarhoňa je druh těstoviny, která se používá tradičně především ve slovenské a maďarské kuchyni.

Někdo ji uvaří jen ve vodě, tradiční postup je však ten, že se tarhoňa nejdříve na sucho opraží na pánvi a pak teprve zalije vodou a nechá pomalým varem nabobtnat. Takto může posloužit jako příloha k různým omáčkám nebo jako základ mnoha jídel podobně jako rýže či bulgur.

Níže uvedené ingredience jsou pro inspiraci, množství jednotlivých ingrediencí zvolte podle toho, jaké poměry surovin či počet porcí máte v plánu.🙂

Podobným způsobem můžete tarhoňu připravit také s tempehem, datlovými rajčátky, cuketou, brokolicí, balkánským sýrem a tak dále...

Ingredience

 Postup

  1. Jako první si připravím tarhoňu podle tradičního postupu. Množství odhadnu podle plánovaného množství jídla. Většinou dávám hrnek tarhoni. Tarhoňu na sucho opražím na pánvi, až lehce zezlátne. Je třeba ji míchat a hlídat. Než ji zaliju vodou, zakápnu tarhoňu olejem a promíchám. Na hrnek tarhoni se dává hrnek a půl vody. Tedy poměr 1:1,5. Osolím a nechám pozvolna vařit pod pokličkou asi 15 minut. Všechna voda se vsákne. Pak ještě nechám dojít mimo plotnu asi 10 minut.
  2. Mezitím si dám dělat cibulový základ a pak opeču ostatní ingredience. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji na tuku do zlatova. Přidám nakrájený pórek, kostičky osušeného tofu a menší kousky barevné papriky. Restuji pár minut. Nakonec přidám hrášek a míchám, dokud hrášek nezměkne. Stačí mu pár minut.
  3. Ke směsi přidám uvařenou tarhoňu a dochutím. Někdy dám jen trochu sypkého biobujónu, jindy výraznější směs koření.
  4. Podle situace podliju jen malým množstvím vody, aby se obsah trochu zvláčnil. Krátce provařím a hotovo!

> ☝️A co někdy vyzkoušet rýžové těstoviny? Výborné jsou třeba s tímto minutkovým kuřecím soté s parmezánem.🙂

Ať se vám jídlo povede!🙂