Šunkovo - sýrové špecle s pórkem

22.07.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když narazíte na kvalitní chlazené špecle, nemusíte je vařit jako těstoviny, tudíž je jejich jakákoliv úprava bleskovou záležitostí. Nedělám je zas tak často, a když, tak v této variantě, která je oblíbená v bavorských restauracích jako "schinken käse spätzle“. Hlavně je to fakt rychlovka ...

Budete potřebovat

Postup

  1. Pórek omyjte, nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a orestujte na olivovém oleji.
  2. Po chvíli přidejte nakrájenou šunku na nudličky a společně chvíli michejte, můžete chvilku nechat dusit, zkrátka, aby byl pórek měkký.
  3. Přidejte chlazené špecle, které stačí prohřát na pánvi. Můžete je vhodit i do vroucí vody a jakmile vyplavou na povrch, sebrat je, ale je to další hrnec navíc...
  4. Úplně na závěr do jídla vmíchejte sýr. Klasikou je tvrdý sýr, zkuste třeba i měkký sýr feta, to je také moc dobré.

Kdyby někdo neznal špecle

Špecle (Spätzle) jsou typ vaječných nudlí, které jsou známé jako švábská specialita. Jsou ovšem typické také pro švýcarskou a rakouskou kuchyni. Podávají se buď jako příloha, nebo z nich můžete uvařit samostatné jídlo. Nakládat se s nimi dá podobně jako s italskými noky či slovenskými haluškami – fantazii se zkrátka meze nekladou. Pokud vás to v kuchyni baví, tak si je můžete doma vyrobit, pokud to chcete mít téměř bez práce, tak je můžete koupit sušené (oddělení těstovin) nebo chlazené (tam, kde mají noky, torteliny apod.) Já kupuji raději ty chlazené.

TIP

Zkuste špecle použít místo těstovin či knedlíků ke kuřeti na paprice ...