Pečené batáty - zdravé a rychlé na přípravu

15.07.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Batátům se také říká "sladké brambory". Kromě jemné výjimečné nasládlé chuti vynikají svými nutričními hodnotami. Jsou významným zdrojem komplexních sacharidů a betakarotenu. Narozdíl od brambor obsahují hodně vlákniny, vydržíte po nich tedy déle sytí. Rozhodně mají své místo ve zdravém jídelníčku.

Kromě klasické přípravy využívám batáty třeba i na pomazánky nebo je přidávám i do rajčatové omáčky na špagety.

Budete potřebovat

Postup

  1. Batáty oškrábejte a nakrájejte na větší kostky.
  2. Ve větší míse je pokapejte olejem a okořeňte, jak je libo. Mojí oblíbenou variantou je sůl, pepř, drcený kmín, oregano nebo červená paprika. Další variantou pak kari a rozinky nebo med, hořčice a sezam. Nic nezkazíte jakýmikoliv nasekanými bylinkami. Ty čerstvé je však nejlepší nepéct a přidat je až na talíři.
  3. Ochucené batáty vsypte do pekáčku, větší množství pak na plech, který je možné vyložit pečicím papírem. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut.

TIP

Z mé zkušenosti jsou batáty upečené dříve než brambory a chovají se trochu jinak. Rozhodně je nepřepečte, mají pak tendence být až příliš měkké, jakoby rozvařené. Méně je více.