Lilková pomazánka - skvělá na topinky

29.10.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Různé lilkové pasty se velice často připravují v arabských zemích. Součástí těchto past či dipů je česnek a také sezamová pasta Tahini.

Tento recept na lilkovou pomazánku je spíše středomořský, ale bez česneku. Česnek je sice v mnoha pokrmech výborný, v lilkové pomazánce mi ale hodně vadil. Jakoby přebil ostatní chutě …

Moje první lilková pomazánka skončila katastrofou a nenašel se odvážlivec, který by ji uchránil před „spláchnutím“ :) Sympatie této pomazánce asi ubírá i její nevábná barva. Přidáním sušených rajčat a smetanového sýra se barvička o něco vylepšila a všechny chutě skvěle zapadly dohromady.

Budete potřebovat

(menší množství)

Postup

  1. Rozpalte troubu na 200°C. Lilek omyjte a podélně rozřízněte.
  2. Lilek řeznou stranou položte na plech pokapaný olivovým olejem a pečte cca 30 minut.
  3. Po vychladnutí lilku lžící vydlabejte dužinu.
  4. Vezměte 4 plátky naložených sušených rajčat, pokrájete je na menší kousky a společně s lilkem do hladka umixujte.
  5. Přidejte lžíci smetanového sýra nebo Lučiny, na jemno nastrouhaný parmazán (popř. jiný sýr) a promíchejte.
  6. Pak už směs jen dochuťte – lehce osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.

Tato pomazánka je dobrá na křupavých topinkách, navíc ještě ozdobených čerstvou zeleninou.

Když budete mít doma lilek navíc, tak tady máte tip, co s ním ;) A nezapomeňte na tu čerstvou zeleninu - lilek je pečený, takže neobsahuje zdraví prospěšné enzymy. Ty tělu dodáte právě čerstvou zeleninou ;)

Kamila