Květák na cibulce zapečený s batáty a sýrovou omáčkou

17.04.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ať už zapékám brambory či batáty s různými druhy zeleniny, osvědčilo se mi ingredience předem tepelně upravit. Nepustí pak vodu a výsledek je více pevný a chuťově výraznější. V mnoha podobných receptech se květák předvaří, já jsem mu však více chuti dodala orestováním na pánvi na cibulce.

Batáty jsem také jen nepředvařila v osolené vodě, ale podusila jsem je v menším množství vývaru tak, aby v nich zůstalo zachováno maximum živin. Získají tak navíc atraktivnější chuť.

Zapékací omáčky různě střídám podle toho, co je cílem jídla a pro kolik lidí ho chystám. Zda chci zapečené batáty s květákem jíst k večeři nebo k obědu. Pro účel večeře volím spíše odlehčenou a méně kalorickou variantu.

Pro více hutnou omáčku s vejci a bez sýra se můžete inspirovat u receptu na zapečené brambory s brokolicí a uzeným tofu

Teď bylo mým cílem nedávat do jídla vejce, proto jsem jen smíchala zakysanou smetanu s hustým jogurtem, nastrouhaným sýrem a dochutila solí, pepřem a olivovým olejem. Když chci přidám i česnek a různé bylinky, někdy kurkumu. Základem je udělat omáčku chuťově výraznou. Skvěle to vyváží jemnou chuť batátů a květáku.

Jídlo můžete připravit najednou v zapékací formě, nebo využít zapékací mističky. Jejich výhodou je, že porce vypadá při servírování úhledně a atraktivně. Každou mističku je pak možné "vyladit" zvlášť podle chuti a potřeb strávníků.🙂

 Ingredience na cca 4 porce

Na zapékací omáčku bez vajec

 Postup

  1. Květák rozeberu na růžičky, opláchnu v sítku a rozsekám na malé kousky. Cibuli nakrájím na drobno. V hlubší pánvi orestuji na oleji cibulku až trochu chytne barvu, přidám květák a dál restuji "do "barvičky". Stačí pár minut, květák měkne rychle. V průběhu restování květák ochutím solí, pepřem, kmínem, případně jiným kořením.
  2. Batáty oškrábu a nakrájím je na plátky. Každý plátek překrojím na půl, lépe se to pak vrství a skládá k sobě. Plátky by měly být tlusté od půl cm do 3/4 cm. V hrnci je zaliju vroucí vodou jen tak, aby byly ponořené, ochutím troškou sypkého bio bujónu a pod pokličkou podusím do poloměkka. Asi 5 až 7 minut. Je třeba zkusit nožem. Zbytek tekutiny pak sliju.
  3. V míse spojím ingredience na zapékací omáčku. Konzistenci vyladím tak, aby byla omáčka krémová, ale spíše hustější, než tekutá.
  4. Pak už jen vrším do zapékací misky nebo jednotlivých mističek. Do spodu dám batáty, na ně květák, pak omáčku a ještě jednou zopakuji. Na vrchu nechávám buď jen omáčku, nebo ji ještě posypu trochou extra sýra navíc. Podle chuti a toho, kolik sýra je v omáčce.
  5. Zapékám na 185 stupňů asi 25 minut do zezlátnutí povrchu. Hotovo!🙂

 TIPY

> ☝️Tučnější tvrdý sýr také využijete u této výborné francouzské cibulačky se zapečenými sýrovými krutony.🙂

Ať se vám zapečená jídla povedou!🙂