Křupavé celerové řízky s lepenicí

11.03.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Recept ve zkratce. Uvaříte do poloměkka plátky celeru v malém množství ochucené vody, vychlazené je pak obalíte a opečete na tuku z obou stran do zlatova.

U tohoto receptu nebudu psát přesné množství ingrediencí ani porcí. Jednoduše si vše přizpůsobte, kolik toho chcete dělat.

Na 1 běžnou porci dávám 2 větší půlkolečka celeru.

Ingredience

Na celerové řízky

Na lepenici

Doporučuji poměr na 500 g brambor 250 g zelí. Např.:

 Postup

  1. Celer rozkrájím podle jeho velikosti. Velký překrojím na půl, malý nechám v celku. Nakrájím ho na centimetrová kolečka nebo půlkolečka. Odříznu slupku. Plátky celeru vložím do dostatečně osolené vroucí vody a povařím do poloměkka. Trvá to asi 10 minut. Celer musí změknout, aby řízky byly hezky vláčné a měkké. Povařené plátky vyjmuz vody a nechám je vychladnout.
  2. Brambory oškrábu, nakrájím a uvařím v osolené vodě s trochou kmína zcela do měkka. Pak je sliju, rozšťouchám s kouskem čerstvého másla a smíchám s orestovanou cibulkou a na drobno pokrájeným vymačkaným kysaným zelím. Dosolím dle potřeby. Lepenice je hotová.
  3. Plátky celeru ještě trochu osolím a začnu je obalovat. Osvědčilo se mi smíchat vejce s moukou a vytvořit kašičku, ve které namočím celer a ten pak obalím strouhankou. Osmažím na oleji nebo přepuštěném másle do zlatova z obou stran. Hotovo!

 TIPY

> ☝️Další úžasná obalovaná zelenina je tento obalovaný květák pečený v troubě. Vyzkoušejte.🙂