Cuketové placičky s kukuřičnou strouhankou

16.08.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jakékoliv zeleninové placičky podávané spolu s bramborem a zeleninovým salátem jsou výborným obědem a oblíbeným jídlem. Zkuste tuto variantu cuketových placiček, které jsou zcela bez mouky...

Budete potřebovat

Postup

  1. Cukety na hrubo nastrouhejte, lehce osolte a nechte pustit vodu, kterou pak slijte.
  2. Do nastrouhaných cuket přidejte vejce a koření dle vašich zvyklostí. Placičky můžete ochutit klasicky jako bramborák nebo jen solí, pepřem a kurkumou.
  3. Přidejte tolik kukuřičné strouhanky, aby hmota nebyla příliš tekutá, ale spíše tužší a placičky šly dobře obracet. Pokud v cuketách necháte dost vody, může se stát, že konzistence směsi nebude ke smažení dobrá.
  4. Cuketové placičky opékejte z obou stran na nepřilnavé pánvi do zlatova na olivovém oleji.

Podávejte s brambory, [dresingem](http://www.varilamysicka.cz/clanky/nejlepsi-domaci-zdrave-dresingy "dresingem") a zeleninovým salátem.

Já jsem směs ochutila kořením kurkuma, dodala těstu úžasnou barvu i zajímavou chuť.

Co je kurkuma?

Kurkuma je známá jako součást koření kari. Jedná se o tropickou bylinu, jejíž oddenek se rozemílá na prášek a využívá se jak v kuchyni, tak v léčitelství. Aktivní složkou kurkumy je oranžově zbarvený olej kurkumín, který se využívá na léčbu řady nemocí. V západních zemích je kurkuma uznávaná jako výrazný protizánětlivý prostředek, uvádí se i její protirakovinný účinek, má příznivý vliv na zažívací systém a mnoho jiných vlastností. Kurkuma je bezpečné koření, indická kuchyně bez ní v podstatě neexistuje, používá se i k barvení másla či sýrů. Její barvící schopnost je opravdu velká, tak pozor na oblečení :-)