Babiččina hustá kulajda

13.02.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když jsem zveřejnila fotku talíře s touto polévkou, požádali jste mě, zda napíšu recept :) Polévky tohoto typu nedělám nikdy přesně podle receptu, ale spíše od oka. Nedá se na ní nic zkazit. Ať je řidší nebo hustší, ať je s vejci nebo bez, více či méně kyselá, vždycky je dobrá.

Variantu polévky zvolím podle toho, co zrovna mám doma a jak vypadal jídelníček celý týden. Někdy proto dám klasickou smetanu, sušené hříbky, nakládaný kopr, jindy zvolím méně tradiční ingredience. Polévku zahustím rýžovou nebo ovesnou moukou, dokyselím umeoctem a zjemním rostlinnou smetanou. Tato varianta je vhodná pro lidi, kteří si chtějí dopřát chuť poctivé polévky, ale nechtějí z jakéhokoliv důvodu používat bílou mouku a 33% smetanu.

Budete potřebovat

Postup

  1. Na másle orestujte cibuli a zaprašte moukou. Restujte, až se jíška rozvoní a zalijte teplým vývarem. Metličkou pořádně rozmíchejte.
  2. Přidejte houby a oloupané brambory pokrájené na menší kostičky. Já jsem použila předem namočené sušené houby, proto jsem je hodila rovnou do vývaru. Pokud byste použili houby čerstvé, předej je orestujte na pánvi.
  3. Polévku ochuťte solí, přidejte koření. Pokud chcete polévku na závěr dochucovat umeoctem, myslete na to, že on obsahuje hodně soli ...
  4. Vařte do změknutí brambor a na závěr do polévky vlijte smetanu, promíchejte, pak přidejte kopr. Podle toho, jaký kopr použijete,můžete chuť vyladit do sladko-kysela.
  5. Na závěr do polévky přidejte nakrájená vejce uvařená na tvrdo. Já jsem je do hrnce protlačila přes mřížku. Někdo také uvaří ztracená vejce a vloží pak každému jedno přímo do talíře.

Tak to je všechno, je to rychlá a jednoduchá polévka. Hrnec vždycky zmizí, ani nevím jak :)