Zeleno-zelený zeleninový krém
09.11.2015 Kamila Metzová
Polévky
Výborná, krémová, zdravá, hřejivá, sytá, zelená. Chutná dětem i dospělým.
Krémové zeleninové polévky na milion způsobů téměř nikdy nezklamou. Tentorkát jsem v obchodě sáhla po brokolici. Nebyla ale moc velká, ještě to něco chtělo. To něco jsem našla v mrazáku. Listový špenát, který mám v zásobě téměř vždy. Výborná jednoduchá kombinace a vyškrabané talíře. Navíc s opečenými chlebovými krutony. To nemůže urazit :-)
Budete potřebovat
- 1 brokolici
- 1 balení mraženého listového špenátu (je jedno, kolik přesně to je)
- 1 cibuli nebo kousek pórku
- Olivový olej
- 2 lžíce libovolné mouky (lze i ovesné vločky)
- Zeleninový vývar na zalití
- Na dochucení (sůl, případně pytlíček s kořením na vývar)
- Na závěrečné dohuštění jáhlové vločky (možná nebude třeba)
- Zakysanou smetanu na zjemnění
- Chlebové krutony k podávání
Postup
- Cibulku orestujte na olivovém oleji, zaprašte 2 lžícemi mouky, případně ovesnýi vločkami a chvíli míchejte.
- Zalijte částí vlažného zeleninového vývaru a hned přidejte na růžičky rozebranou brokolici a listový špenát.
- Ochuťte trochou soli, můžete přidat "hotový" pytlíček s kořením na vývar (nové koření, pepř, bobkový list, sušená cibule)
- Dolijte zbytek vývaru tak, aby zelenina byla tak akorát ponořená.
- Vařte do změknutí brokolice, na závěr vyjměte koření a rozmixujte do hladka. V případě potřeby lze polévku trochu dohustit jáhlovými vločkami, 2 minutky povařit a rozmixovat.
- Na závěr zjemněte zakysanou smetanou a podávejte s opečenými chlebovými krutony.
<p>I krutony lze udělat na více způsobů. Výborné jsou sýrové nebo česnekové.</p>