vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zeleninový salát s quinoou a nivou

19.06.2019 Kamila Metzová

Saláty

Chuťově výrazný sýr dodá šmrnc každému salátu. Quinoa je zase nutričně hodnotná obilovina, která je do studených salátů jako stvořená. Jak jim to jde dohromady? :)

Jsou mezi námi tací, kteří mají rádi chuť sýrů s modrou plísní. V obchodech se nejčastěji setkáme s Nivou, Roquefortem nebo Gorgonzolou. Každý chutná jinak... Tyto sýry mají jedno společné. Mají vysoký obsah tuku a vysokou kalorickou hodnotu. Není tedy třeba sníst večer u lahve vína 15 deka na posezení, nebo ze sýra vyrobit smetanovou omáčku k nokům... Jednou z dalších možností je zapojit tento sýr v rozumné míře třeba do salátu.

Budete potřebovat

Postup

  1. Nejdříve si uvařte quinou a nechte ji vychladnout. Na mísu salátu vám bude stačit 1 šálek suché quinoi. Propláchněte ji, dejte do hrnce a zalijte dvounásobným množstvím vody nebo zeleninového vývaru. Vařte 10 minut, pak odstavte a nechte dojít pod pokličkou.
  2. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, sýr také.
  3. Pak už jen vše opatrně smíchejte dohromady, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem a nechte vychladnout v lednici. Samozřejmě můžete přidat dle chuti různé čerstvé zelené bylinky.

Díky sýru a quinoe je salát sytý sám o sobě, může tedy posloužit nejen jako příloha, ale i samostatně :)

<p>Pak už jen všechno smíchat dohromady a nechat vychladit v lednici. Díky quinoe a plísňovému sýru má salát výraznou zajímavou chuť.</p>