vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Celozrnný slaný koláč s cuketou a kozím sýrem

30.08.2019 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Co může vzniknout z toho, když se spojí vláčná smetanovo - cuketová směs s kozím sýrem a křupavým těstem? Slaný koláč, který nikdy nezbyde...

Praxe mi ukázala, že co se týče zeleninových koláčů, základem je mít dobrý korpus. Korpus můžete udělat z bílé mouky, zakomponovat do něj i oříškové mouky, celozrnné, bezlepkové. Korpus je třeba předpéct, aby pak snesl kdejakou kreativní náplň.

Občas dělám koláč více zeleninový, kdy je zálivky méně, jindy zase více smetanový. Pokaždé se povede. Protože, jak jsem psala, dobrý korpus zvládne náplň mnoha variant.

Zeleninový koláč quiche se tradičně zalévá směsí z vajec, tučné smetany a zakysané smetany. Místo klasiky je ale také možné použít kešu, mandlovou či kokosovou smetanu.

Měkký kozí sýr je pak už jen třešničkou na koláči, jeho výrazná chuť v kombinaci s cuketou je prověřená klasika.

korpus na koláč:

náplň:

Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do folie a nechám odpočinout v lednici alespoň hodinu. Těsto pak rozválím mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku, kterou pak dám do kulaté formy na koláč a prsty vytvaruji. Na těsto položím pečící papír a nasypu na něj suché fazole. Korpus peču takto "na slepo" na 200 stupňů asi 20 minut.

  2. Mezitím pracuji na náplni. Cuketu nastrouhám na hrubo a orestuji na troše oleje až změkne a vypaří se z ní voda. Cuketu ochutím solí, někdy přidám provensálské bylinky.

  3. V míse rozmíchám metličkou vejce a smetany, ochutím solí, pepřem a vmíchám orestovanou cuketu. Tuto směs už jen vyliju na předpečený korpus. Navrch ještě prsty rozdrobím kozí (nebo jiný) sýr a pro efekt ozdobím opečenými kolečky cuket.

  4. Peču na 185 stupňů asi 30 minut. Před rozkrájením je třeba koláč nechat trochu zchladnout, aby se s ním lépe nakládalo.

Teplý, studený, doma, v práci, na cestě v krabičce, vždycky skvělý :)

<p>Těsto na koláč jsem nejdříve zabalila do fólie a nechala v lednici odležet. Může tam zůstat do druhého dne, ale i půl hodinka je lepší než nic :)</p>

<p>Těsto na quiche je třeba vždy předpéct. Aby se při pečení nezvedalo, vyložila jsem ho pečícím papírem a vysypala syrovými fazolemi. Ty si později dám do sklenice stranou a použiji je zas a znova.</p>

<p>Těsto jsem předpékala na 200 stupňů asi 20 minut. Je třeba, aby zhnědlo a bylo upečené, ne měkké.</p>

<p>Zatímco se předpékalo těsto, připravovala jsem náplň. Možností je mnoho. Někdo cukety nakrájí na kostičky, někdo na plátky, já jsem teď zkusila variantu s orestovanou na hrubo nastrouhanou cuketou, která se zamíchá do zapekací směsi. Za mě dobrá volba.</p>

<p>Vejce jsem rozmíchala se smetano, ochutila solí, pepřem a přidala cuketu. Směs jsem nalila na přdpečený korpus a navrch rozdrobila kozí sýr.</p>

<p>Předtím, než jsem koláč dala péct na dalších 30 minut do trouby, ozdobila jsem ho na pánvi opečenými slabými plátky cuket. Je dobré nechat ho pak vychladnout. Ztuhne a lépe se krájí. Je vynikající!</p>