vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zapečený květák ve stylu francouzských brambor

19.05.2022 Kamila Metzová

Bez lepku Hlavní jídla

Atraktivní jídlo z jednoho pekáče inspirované francouzskými bramborami. Celá velká hlávka květáku zapadne natotata. Vejce a kvalitní šunka dodají sytost, smetana vláčnost. Chuť a barva skvěle vyladěná díky voňavému koření.

Při přípravě tohoto receptu jsem vycházela z těchto vychytaných francouzských brambor. Cílem bylo zajistit podobnou chuť i strukturu jen s tím rozdílem, že bude základ tvořit místo brambor květák.

Květák je bohatým zdrojem vlákniny a dalších živin. Recept ocení lidé, kteří potřebují do jídelníčku zařadit více zeleniny, preferují nízkosacharidovou stravu, nebo se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají bramborám.

 Ingredience

 Postup

  1. Květák rozeberu na růžičky a krátce ho tepelně upravím tak, aby trochu změknul. Já jsem ho dělala asi 10 minut nad párou. Možností je také krátce ho povařit nebo ho "nechat povolit" v troubě.
  2. Vejce uvařím na tvrdo. Cibuli nakrájím na kostičky. Mražený hrášek nechám povolit. Šunku nakrájím na menší kousky.
  3. Na dostatečném množství přepuštěného másla nebo jiného tuku orestuji pozvolna cibuli do zlatova. Restuji ji na mírném stupni klidně 8 minut, aby hezky změkla a nespálila se.
  4. Lehce změklý květák na prkýnku nasekám na drobnější kousky. Jako když bych uvařené brambory protlačila přes mřížku. Květák osolím, opepřím, ochutím majoránkou. Ve velké míse důkladně promíchám s kostičkami vajec, šunky, hráškem a orestovanou cibulkou. Vše ještě dochutím a propojím kořením Vegoš.
  5. Pekáč vymažu tukem a rozprostřu do něj v nízké vrstvě květákovou hmotu. Na závěr rovnoměrně zaliju smetanou rozšlehanou s vejcem.
  6. Zapékám na 185 stupňů asi 30 minut do "zpevnění" a lehkého zezlátnutí. Hotovo!

TIP č. 1

Toto jídlo můžete pro změnu snadno připravit i ve vegetariánské a více rostlinné verzi. Stačí jednoduše šunku nahradit uzeným tempehem a tradiční smetanu za rostlinnou.

TIP č. 2

Pokud nemáte směs koření vhodnou k dochucení zeleniny nebo vegetariánských jídel, můžete zapečený květák vylepšit bylinkami jako je libeček nebo petržel a barvu zvýraznit malým množstvím kvalitní kurkumy. Za mě nejosvědčenější je v tomto případě dochucení směsí koření Vegoš, které vše hezky propojí, zvýrazní.👍

 TIP č. 3

Směs "Vegoš" dávám také do různých kuskusových, cizrnových nebo zeleninových karbanátků. Inspiraci a konkrétní recept na zeleninové karbanátky omrkněte v online Davídkovo kuchařce.

<p>Pořádná porce orestované cibulky dodá jídlu vláčnost a šmrnc.</p>

<p>Všechny ingredience důkladně promíchám. Důležité je vše dostatečně ochutit. Základ je sůl, pepř, majoránka a skvěle se mi osvědčila směs "Vegoš".</p>

<p>Květák dám do vymazaného středního pekáčku. Nádobu volím podle celkového množství tak, aby jídlo bylo v nižší vrstvě a mohlo se dobře propéct a zapéct.</p>

<p>Na závěr vše rovnoměrně zaliju tučnější smetanou rozšlehanou s vajíčkem.</p>

<p>Právě vytažené z trouby...Zapékám na 185 stupňů do zlatova. Okolo 30 minut.</p>

<p>Pekáč nechám chvíli odpočinout a zchladnout a nabírám každou porci velkou špachtlí tak, aby se květák zbytečně nerozpadl.</p>

<p>Vláčné, zapečené, výrazné. Plné zeleniny a voňavé po koření. Mňam!</p>