19.05.2022 Kamila Metzová
Atraktivní jídlo z jednoho pekáče inspirované francouzskými bramborami. Celá velká hlávka květáku zapadne natotata. Vejce a kvalitní šunka dodají sytost, smetana vláčnost. Chuť a barva skvěle vyladěná díky voňavému koření.
Při přípravě tohoto receptu jsem vycházela z těchto vychytaných francouzských brambor. Cílem bylo zajistit podobnou chuť i strukturu jen s tím rozdílem, že bude základ tvořit místo brambor květák.
Květák je bohatým zdrojem vlákniny a dalších živin. Recept ocení lidé, kteří potřebují do jídelníčku zařadit více zeleniny, preferují nízkosacharidovou stravu, nebo se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají bramborám.
Toto jídlo můžete pro změnu snadno připravit i ve vegetariánské a více rostlinné verzi. Stačí jednoduše šunku nahradit uzeným tempehem a tradiční smetanu za rostlinnou.
Pokud nemáte směs koření vhodnou k dochucení zeleniny nebo vegetariánských jídel, můžete zapečený květák vylepšit bylinkami jako je libeček nebo petržel a barvu zvýraznit malým množstvím kvalitní kurkumy. Za mě nejosvědčenější je v tomto případě dochucení směsí koření Vegoš, které vše hezky propojí, zvýrazní.👍
Směs "Vegoš" dávám také do různých kuskusových, cizrnových nebo zeleninových karbanátků. Inspiraci a konkrétní recept na zeleninové karbanátky omrkněte v online Davídkovo kuchařce.
<p>Pořádná porce orestované cibulky dodá jídlu vláčnost a šmrnc.</p>
<p>Všechny ingredience důkladně promíchám. Důležité je vše dostatečně ochutit. Základ je sůl, pepř, majoránka a skvěle se mi osvědčila směs "Vegoš".</p>
<p>Květák dám do vymazaného středního pekáčku. Nádobu volím podle celkového množství tak, aby jídlo bylo v nižší vrstvě a mohlo se dobře propéct a zapéct.</p>
<p>Na závěr vše rovnoměrně zaliju tučnější smetanou rozšlehanou s vajíčkem.</p>
<p>Právě vytažené z trouby...Zapékám na 185 stupňů do zlatova. Okolo 30 minut.</p>
<p>Pekáč nechám chvíli odpočinout a zchladnout a nabírám každou porci velkou špachtlí tak, aby se květák zbytečně nerozpadl.</p>
<p>Vláčné, zapečené, výrazné. Plné zeleniny a voňavé po koření. Mňam!</p>