vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a sýrem

07.11.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Noky obalené vyladěnou hustou domácí rajčatovou omáčkou. Zapečené s rozteklým sýrem. Jednoduché a atraktivní jídlo.🙂

Ingredience

 Postup

  1. Rajčatová omáčka. Na drobno nakrájenou cibuli orestuji do zlatova na olivovém oleji. Přidám na malé kousky nakrájenou pancettu nebo slaninu a lehce ji opeču. Teď přidám prolisovaný česnek, promíchám a nechám ho jen zavonět. Vliju sekaná rajčata, z tuby vymáčknu odhadem 2 lžíce rajčatového protlaku. Ochutím solí, pepřem a nechám pod pokličkou provařit na mírném stupni alespoň 15 minut. Rajčata získají lepší chuť i konzistenci. Na závěr doladím chuť trochou preferovaného cukru či jiného sladidla a vmíchám na drobno nakrájenou bazalku.
  2. V případě chlazených kupovaných noků je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. Většinou stačí minuta než vyplavou na povrch.
  3. Noky promíchám s omáčkou a dám do zapékací misky. Na fotce vidíte zapékací misku pro 1 porci. Praktická věc! Zapékám na 220 stupňů asi 10 minut.
  4. Posypu sýrem a ještě nechám krátce zapéct nebo povolit pod grilem. Záleží na typu sýra. Zakápnu troškou panenského olivového oleje, ozdobím lístkem bazalky a hotovo!

<p>Rajčatová omáčka může mít mnoho podob. Od hladké řidší až po takto hutnou s kousky rajčat a pancetty. Základem je vždy správné dochucení a vyvážení kyselé chuti rajčat.</p>

<p>Bramborové gnocchi si můžete vyrobit doma. Občas to dělám, je to jednoduché. Vypadají pak hezky "domácky". Ty na fotce jsou kupované, kvalitní chlazené...👍</p>

<p>Co se týče sýru, hodí se mnoho druhů. Spíše tučnější typy. Může to být gouda, parmezán, ovčí Pecorino nebo i kozí zrající sýr. Tvrdý sýr místo strouhání ráda rozsekám v robotu.👍Někomu může vyhovovat i verze s kousky mozarelly...</p>

<p>Noky s omáčkou zapékám na 220 stupňů asi 10 minut, pak nahoru rozdrobím sýr a nechám ho zapéct, roztéct... To záleží na typu a množství sýra. Mozarellu je dobré nechat "jen povolit", parmezán zase nechávám trochu zezlátnout...</p>

<p>Základem povedeného výsledku jsou chuťově dobré noky a hustá vyladěná rajčatová omáčka. "Svoje" v ní udělá rozhodně česnek, bazalka a troška cukru, který vyrovná kyselost rajčat.</p>

<p>Pár kapek olivového oleje, čerstvá bazalka a může se servírovat.🙂</p>