vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Vynikající slaný koláč s uzenou šunkou a brokolicí

19.01.2019 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Když už víte, jak si připravit korpus na slaný koláč a víte, jak udělat smetanovou zálivku, máte vyhráno. Naplnit ho totiž můžete, čím vás napadne. Například kombinace brokolice a uzené šunky je jednoduchá, chutná a vyzkoušená varianta.

Připravit slaný zeleninový koláč je velmi jednoduché. Potřebujete těsto, náplň koláče a zálivku. Můžete se držet osvědčené klasiky, koláč ale snese i experimenty. Z nutričního hlediska považuji slané koláče za elegantní způsob, jak využít různé druhy zeleniny a obohatit tak jídelníček o mikroživiny a vlákninu.

Budete potřebovat

korpus na koláč:

náplň:

smetanová zálivka:

 Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
  2. Těsto rozválejte na tenkou placku. Pomoci si můžete tak, že těsto rozválíte mezi dvěma listy pečícího papíru. Těstem vyložte kulatou formu tak, aby bylo těsto i na bocích formy. Nasypte do formy suché fazole a předpečte korpus "na slepo" na 200 stupňů 15 minut.
  3. Dno korpusu vyložte předem krátce povařenými růžičkami brokolice a zasypte kostičkami uzené šunky. Zalijte smetanovou zálivkou a pečte dalších 30 minut.

Nechte ho chvíli zchladnout, aby se dobře krájel. Chutná teplý i studený :)

A teď už zbývá jen odolat a nesníst daleko více, než byste měli :) Je totiž skvělý!

<p>Těsto lze udělat i napůl celozrnné. Máslo dávám jen lehce povolené a vše vypracuji rukama.</p>

<p>Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu.</p>

<p>Těsto rozválejte na tenkou placku, která má větší průměr, než forma. Okraje pak zůstanou na bocích formy. Na těsto nasypte suché fazole, které jej zatíží, a předpečte na 200 stupňů po dobu asi 15 minut.</p>

<p>Na dno předpečeného korpusu naskládejte růžičky předvařené brokolice. K nim pak můžete nadále přidat uzenou šunku nebo lososa, ale i tempeh.</p>

<p>Po 35 minutách v troubě je upečeno! Koláč je vynikající jak teplý, tak studený. Hodí se skvěle i jako lehké jídlo do krabičky někam s sebou. Dobrou chuť!</p>