19.01.2019 Kamila Metzová
Když už víte, jak si připravit korpus na slaný koláč a víte, jak udělat smetanovou zálivku, máte vyhráno. Naplnit ho totiž můžete, čím vás napadne. Například kombinace brokolice a uzené šunky je jednoduchá, chutná a vyzkoušená varianta.
Připravit slaný zeleninový koláč je velmi jednoduché. Potřebujete těsto, náplň koláče a zálivku. Můžete se držet osvědčené klasiky, koláč ale snese i experimenty. Z nutričního hlediska považuji slané koláče za elegantní způsob, jak využít různé druhy zeleniny a obohatit tak jídelníček o mikroživiny a vlákninu.
korpus na koláč:
náplň:
smetanová zálivka:
Nechte ho chvíli zchladnout, aby se dobře krájel. Chutná teplý i studený :)
A teď už zbývá jen odolat a nesníst daleko více, než byste měli :) Je totiž skvělý!
<p>Těsto lze udělat i napůl celozrnné. Máslo dávám jen lehce povolené a vše vypracuji rukama.</p>
<p>Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu.</p>
<p>Těsto rozválejte na tenkou placku, která má větší průměr, než forma. Okraje pak zůstanou na bocích formy. Na těsto nasypte suché fazole, které jej zatíží, a předpečte na 200 stupňů po dobu asi 15 minut.</p>
<p>Na dno předpečeného korpusu naskládejte růžičky předvařené brokolice. K nim pak můžete nadále přidat uzenou šunku nebo lososa, ale i tempeh.</p>
<p>Po 35 minutách v troubě je upečeno! Koláč je vynikající jak teplý, tak studený. Hodí se skvěle i jako lehké jídlo do krabičky někam s sebou. Dobrou chuť!</p>