18.11.2018 Kamila Metzová
Osvědčený způsob, jak připravit speciální snídani, která je přitom nenáročná na ingredience, zdravá a také rychle hotová. A když vafle, tak jedině domácí.
Vafle dělám ráda. Mám několik svých prověřených receptů, které fungují, přesto ráda objevuji další. Většinou těsto sama vymýšlím a ladím tak, aby byl výsledek podle představ. Některé vafle jsou extra křehké, jiné zase hutnější, jiné měkčí a vláčnější. Pokaždé ale mají úspěch.
Teď jsem dělala tyto jogurtové s rýžovým sirupem a klasickou moukou a kapkou vanilkového extraktu. Chuť vynikající!
Na ozdobu vaflí cokoliv chcete, hlavně dle sezóny.
Vafle jsou tak akorát sladké, není třeba na ně nakládat další ingredience, které z nich udělají cukrovou bombu. Když si ke snídani dáte 3 vafle, na jednu vrstvu džemu, na druhou nutellu, na třetí moučkový cukr, je to naráz velká nálož jednoduchých cukrů, které zbytečně rozkolísají hladinu krevního cukru.
Na vafle je lepší dát si trochu čerstvého ovoce a třeba lžičku zakysané smetany nebo syrovátkového sýru ricotta.
Když potřebujete více bílkovin, můžete k vaflím sníst míchaná vejce nebo sýr cottage.
Většinou se vafle dělají o víkendu, protože přes týden není ráno čas. Tyto jsou ale tak snadné a vděčné, že je můžete během chvilky udělat úplně kdykoliv.
<p>Každo dobré vafle začínají našleháním vajec. Když je čas, je nejlepší ušlehat bílky zvlášť. Na fotce jsem šlehala 2 celé vejce se 3 lžícemi rýžového sirupu a vytvořila se krásná hustá pěna.</p>
<p>Vafle mají být nadýchané. Tomu rozhodně pomůžete prosátím mouky přes sítko. Do těsta se dostane vzduch, což chceme. Je to jen pár vteřin navíc, které zato stojí.</p>
<p>Výslednou konzistenci těsta vyladíte na závěr. Pokud by se Vám zdálo příliš hutné, stačí přidat 2 lžíce mléka. Zatímco těsto na palačinky je táhlé, hodně tekuté, těsto na vafle je zase hustší, pěnové, nadýchané...</p>
<p>Nejlepší jsou, když jdou z vaflovače rovnou na talíř. V létě jsou perfektní s čerstvými jahodami a zakysanou smetanou, v zimě zase se lžící podušených jablek a skořicí.</p>