17.03.2022 Kamila Metzová
Moučník snadný na přípravu. Akorát hutné jogurtové těsto, které jen namačkáte do formy. 3/4 kila jablek zajistí opravdu šťavnatý výsledek. Každý si ho může osladit podle potřeby. Ať už cukrem, medem nebo rozinkami.
Cílem tohoto receptu bylo vytvořit moučník, kde se podaří snížit množství másla v těstě tak, aby to neubralo na dobrém výsledku. Do těsta jsem místo části másla zapojila bílý jogurt, což funguje skvěle.
Aby byl moučník krásně šťavnatý, zaslouží si pořádnou vrstvu jablek. 3/4 kila je ideální. I takto už by moučník "prošel". Já jsem však vršek ještě doladila drobenkou, která vytvoří výborný kontrast k náplni.
Když tento moučník peču opakovaně, těsto i náplň dělám vždy stejně, s drobenkou si však občas pohraju. Někdy ji dělám více ořechovou, jindy máslo vyměním za kokosový olej, jindy místo cukru zapojím sirup s nízkým glykemickým indexem.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Jablka můžete doplnit na drobno posekanými vlašskými ořechy
Pro výraznější chuť náplně přidejte k jablkům tuto chemicky neošetřenou sušenou citronovou kůru
Když chcete extra sladkou náplň, smíchejte drobné plátky jablek s velkou lžící švestkových povidel
☝️Co zapojit jablka úplně jinak? Vyzkoušejte tento makovo jablečný koláč bez mouky.🙂
<p>Jablka buď nasekám v robotu na drobno, nebo je nastrouhám na hrubo, nebo je nakrájím na jemné plátky. Podle typu jablek.</p>
<p>Hutná a vláčná spodní vrstva, pořádná dávka jablek ovoněných skořicí a křehká drobenka. Mňam!</p>