08.02.2019 Kamila Metzová
Kdo opravdu miluje mák, tak se nespokojí s makovou bábovkou či nějakým suchým "makovým" šátečkem. Když mák, tak poctivou šťavnatou porci. A kde jinde, než v závinu :)
Jednou za čas mám chuť na pořádnou porci máku. Proč si ho tedy nedopřát, obzvlášť, když je mák nutričně velmi zajímavá plodina. Obsahuje totiž pozoruhodné množství vápníku, vlákniny, i vitaminu E.
V domácím závinu mám já osobně mák nejraději. Těsto jsem zvolila tvarohové, které má skvělé vlastnosti. Je křehké, ale netrhá se. Přesně dělané pro šťavnatou makovou náplň...
Množství je na 1 velký závin, cca 10 kousků
Na potření závinu 1 žloutek
Škoda více slov, snad je z fotky poznat, jak bude dobrý :)
<p>Těsto zpracovávám rukama tak, aby bylo zcela kompaktní, zabalím do potravonové folie a dám alespoň na hodinu odležet do lednice.</p>
<p>Receptů na makovou náplň je mnoho. Já mám ráda, když je pořádně šťavnatá a sladká. Tomu pomohou povidla :)</p>
<p>Pracovní desku popráším moukou a vyválím tenkou placku. Na ni rozprostřu zcela vychladnutou makovou náplň. Náplň by měla být opravdu studená, aby jakkoliv nenarušovala vlastnosti těsta.</p>
<p>Plát těsta s makovou náplní sroluji do závinu. Okraje spojím a zahnu do spodu.</p>
<p>Na 185 stupňů cca 35 minut, prostě do zezlátnutí. Koukněme na fešáka. Bude z něj 10 poctivých kousků :)</p>
<p>Nechala jsem ho chvíli odpočinout a hned šel takto krásně nakrájet.</p>
<p>A teď už jen zakrojit. Každá porce je plná šťavnaté sladké makové náplně. Když makový závin, tak pořádný! :)</p>