vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Výborný makový závin z tvarohového těsta

08.02.2019 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Kdo opravdu miluje mák, tak se nespokojí s makovou bábovkou či nějakým suchým "makovým" šátečkem. Když mák, tak poctivou šťavnatou porci. A kde jinde, než v závinu :)

Jednou za čas mám chuť na pořádnou porci máku. Proč si ho tedy nedopřát, obzvlášť, když je mák nutričně velmi zajímavá plodina. Obsahuje totiž pozoruhodné množství vápníku, vlákniny, i vitaminu E.

V domácím závinu mám já osobně mák nejraději. Těsto jsem zvolila tvarohové, které má skvělé vlastnosti. Je křehké, ale netrhá se. Přesně dělané pro šťavnatou makovou náplň...

Množství je na 1 velký závin, cca 10 kousků

Na tvarohové těsto budete potřebovat

Na makovou náplň budete potřebovat

Na potření závinu 1 žloutek

Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Mák zalijte vodou a nechte 5 minut vařit. Pak přidejte povidla, skořici, případně lehce doslaďte. Někdo má rád v makové náplni pár kapek rumu ;) Společně vařte a míchejte ještě 5 minut, až bude náplň mazlavá, spojená. Poznáte sami, zda je třeba přidat ještě trochu tekutiny. Náplň musí být hutná, ne řídká. Mrkněte na fotky dole.
  3. Těsto vyválejte na tenkou placku a potřete náplní, která musí být hodně studená. Nestačí pokojová teplota. Když bude opravdu vychlazená, nebude pak narušovat vlastnosti těsta :)
  4. Zabalte závin, okraje spojte, zahněte dospodu a přendejte na plech. Já na něj dávám pečící papír. Pak už jen potřete rozmíchaným žloutkem a upečte dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Škoda více slov, snad je z fotky poznat, jak bude dobrý :)

<p>Těsto zpracovávám rukama tak, aby bylo zcela kompaktní, zabalím do potravonové folie a dám alespoň na hodinu odležet do lednice.</p>

<p>Receptů na makovou náplň je mnoho. Já mám ráda, když je pořádně šťavnatá a sladká. Tomu pomohou povidla :)</p>

<p>Pracovní desku popráším moukou a vyválím tenkou placku. Na ni rozprostřu zcela vychladnutou makovou náplň. Náplň by měla být opravdu studená, aby jakkoliv nenarušovala vlastnosti těsta.</p>

<p>Plát těsta s makovou náplní sroluji do závinu. Okraje spojím a zahnu do spodu.</p>

<p>Na 185 stupňů cca 35 minut, prostě do zezlátnutí. Koukněme na fešáka. Bude z něj 10 poctivých kousků :)</p>

<p>Nechala jsem ho chvíli odpočinout a hned šel takto krásně nakrájet.</p>

<p>A teď už jen zakrojit. Každá porce je plná šťavnaté sladké makové náplně. Když makový závin, tak pořádný! :)</p>