vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Výborný celozrnný jablečný perník s medem

04.02.2019 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Suchý perník je pěkná nuda. A nezachrání to ani opojná vůně skořice či kakaová poleva. Když ho ale obohatíte jablky a medem a třeba ještě amaranthovou moukou, výsledek je skvělý.

Do perníků ráda část klasické mouky nahrazuji alternativními bezlepkovými moukami. Existuje mnoho druhů a každá z nich se používá jinak dle jejích specifických vlastností. V tomto případě jsem 1 hrnek mouky nahradila hladkou moukou amaranthovou, která má výbornou chuť. Zároveň je zdrojem esenciálních aminokyselin a vlákniny.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250 ml

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s kokosovým cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, na závěr vmíchejte nastrouhaná jablka. Já dle slupky vyhodnotím, zda je oloupu nebo ne...
  3. Vlijte do vhodné formy, kterou vymažte tukem a vysypte třeba hrubou moukou. Já tentokrát zkusila jen pečící papír. Používám buď malý plech nebo kulatou dortovou formu.
  4. Pečte na 175 stupňů 25 až 30 minut.

Perník je vláčný, křehký a musí se opatrně krájet. Díky jeho vhkosti ale dobře drží pohromadě, nedrobí se, takže ho dávám dceři klidně i do krabičky na svačinu do školy.

Dejte vědět, jak se vám povedl :)

<p>Krok 1 je vyšlehat vejce s kokosovým cukrem do pěny.</p>

<p>Celozrnná, mouka, jablka, skořice. Jablka strouhám na hrubo včetně slupky. Pokud by vám slupka vadila, oloupejte ji.</p>

<p>Těsto je připravené během chvilky. Teď jsem ho vylila na menší plech, který jsem vyložila pečícím papírem. Raději ale plech vymažu tukem a vysypu moukou či krupicí.</p>

<p>Po 25 až 30 minutách je upečený. Vypadá, že se povedl :)</p>

<p>Extra vláčný, po skořici voňavý, výborný ...</p>