19.03.2020 Kamila Metzová
Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty
Jidáše jsou tradiční sladké velikonoční pečivo, které se po upečení potírá zdraví prospěšným medem. Nejčastěji se motají z provazů těsta do různých tvarů. Mohou mít ale i tvar ptáčků a přivolávat tak jaro.
Myslím si, že existuje mnoho zajímavějších velikonočních receptů, jidáše však patří k tradici. A jelikož hlavním cílem bylo zabavit děti a né mít krabici jidášů na celý týden 🙈, uzpůsobila jsem množství na 1 plech.
Výhodou tohoto receptu je, že velmi zabaví děti. Motají spirály, šneky, esíčka, spolupracují a pak napjatě sledují, jak malé bochánky rostou v troubě.
Obvykle se jidáše pečou z půl kila mouky. Pokud je vás tedy doma více, nebo chcete mít 2 plechy, což je asi 30 menších jidášů, tak níže uvedené ingredience jednoduše zdvojnásobte.
nastrouhaná citronová kůra
Na potření
Jednoduché, zábavné 🙂
<p>Z 250 g mouky je množství na 1 plech. Tradičně se jidáše připravují z půl kila a je jich asi 30 menších kousků.</p>
<p>Základem každého jidáše je vyválený had o průměru asi 1 cm. Pak už je možné tvořit šneky, spirály, esíčka či uzly.</p>
<p>Než se umotané jidáše šoupnou do trouby, je dobré nechat je ještě na plechu kynout alespoň 20 minut. Budou pak hezky buclaté. Nádherně voní po citronové kůře, dle tradice se podávají s medem 🙂</p>