24.06.2022 Kamila Metzová
Hlavní jídla Bez lepku Těstoviny Bez masa
Vynikající, syté a na přípravu snadné lasagně s alternativou mletého masa na bázi rostlinných bílkovin. Bílá bešamelová omáčka z rostlinné smetany a rýžové mouky dodá jídlu typickou krémovost. Žádná nudná "zdravá" alternativa, ale skvělé jídlo. Obrázek je více než tisíc slov.🙂
Cílem tohoto receptu bylo vytvořit lasagně, které budou bez masa, bez lepku, jejich příprava bude jednoduchá a všichni se budou oblizovat a chtít recept 🙂 A to se stalo!
Základ receptu tvoří vychytaný produkt s názvem Vege burger klasik, který je primárně určený na přípravu hamburgerů.
Jedná se o suchou směs na bázi rostlinných bílkovin, která je zajímavou alternativou mletého masa. Tato směs se hodí do jídelníčku lidí, kteří preferují rostlinnou stravu, ale také všech, kteří chtějí odlehčit a vyzkoušet tradiční recepty v moderní vege verzi bez masa.
Jejich příprava je opravdu snadná. Lasagně budete do zapékací misky nebo formy skládat jen ze 3 částí. Potřebujete:
1. plátky lasagní
2. červenou rajčatovou omáčku
3. krémovou bílou omáčku ve stylu bešamelu
Všechny poměry jsem vychytala tak, aby byly lasagně dostatečně šťavnaté a krémové a dal jim palec nahoru i konzervativní a rozežraný Garfield.
Na červenou omáčku
Na bílou bešamelovou omáčku
Extra panenský olivový olej k servírování
Směs na vege burgery smíchám s vodou a olejem podle návodu a nechám 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi nebo hrnci smíchám s pasírovanými rajčaty, ochutím kořením, osolím a jen 3 minuty společně povařím. Dle situace doředím trochou vody tak, aby směs nebyla moc hutná, ale hezky vláčná.
Připravím si bílou omáčku a postupuji jako při přípravě tradičního bešamelu. V hrnci rozpustím máslo, vsypu rýžovou mouku a krátce zasmahnu. Vliju smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchám do hladké konzistence. Osolím a ochutím decentně pepřem a muškátovým květem. Povařím asi 8 minut do zhoustnutí a krémové konzistence.
Zapékací mísu střední velikosti na spodu vytřu olejem a potřu trochou bílé omáčky. Na ni dám 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagně, omáčku. Končím bílou omáčkou.
Zapékací nádobu přiklopím a peču na 200 stupňů asi 30 minut. Lasagně nechám chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcuji. Hotovo!
Do omáčky na lasagně se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.👍
I bez masa to jde. A skvěle!🙂
<p>Směs na Vege burger a lasagně bez lepku. Tyto lasagně jsou z Itálie, dají se ale běžně koupit i u nás. Vege burger seženete na stránkách Labety <a href="https://www.labeta.cz/vege-burger-klasik">tady</a>.👍</p>
<p>Suchou směs stačí smíchat s vodou, olejem a nechat nabobtnat 30 minut.</p>
<p>Alternativu mletého masa jen jednoduše smíchám s pasírovanými rajčaty a 2 lžícemi rajčatového protlaku.</p>
<p>Zapékací misku na spodu potřu slabší vrstvou bílé omáčky. Na ni položím plátky lasagní. Těch spotřebuji celkem 12.</p>
<p>Na lasagně dám "červenou" vrstvu. Červené vrstvy jsou 3.</p>
<p>Poslední vrstva lasagní. Aby nebyla tuhá a suchá, je potřeba celé vrstvení zakončit bílou omáčkou, případně sýrovou omáčkou.</p>
<p>Poslední vrstvu tvoří světlá omáčka. Kdo chce, může povrch pár minut před dopečením posypat sýrem.</p>
<p>Peču přiklopené asi na 200 stupňů cca 30 minut.</p>
<p>Vytažené z trouby. Vždy je dobré nechat je nejdříve trochu zchladnout a až pak krájet.</p>
<p>Lasagně ze zapékací nádoby nabírám a krájím lopatkou na lasagně. Tu pak využívám i na jiná zapékaná jídla.</p>
<p>Vláčné, chuťově výrazné a na pohled atraktivní vege jídlo. Mňam!</p>