vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Tvarohový moučník s podušenými jablky, rozinkami a goji

24.11.2018 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Když chcete upéct něco sladkého, ale aby to nebyl samý cukr a samá mouka. Skvělou volbou je tento tvarohový moučník s jablky, akorát sladký po rýžovém sirupu a rozinkách.

Moučníky pracovně dělím na 2 základní typy. Dezertní a svačinové. Tento řadím mezi ty svačinové, u kterých daleko více hledím na nutriční složení, a které dělám méně sladké.

Budete potřebovat

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte sníh a dejte na chvíli do lednice. Žloutky ušlehejte spolu s rýžovým sirupem a vanilkovým cukrem.
  2. 2 sladší jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky a v rendlíku opečte na kousku másla, aby byla tepelně upravená.
  3. Do ušlehaných žloutků přidejte tvaroh, mouku, 2 lžičky prášku do pečiva, rozpuštěné máslo, vychladlá jablka,hrst rozinek a goji.
  4. Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků.
  5. Vlijte do kulaté formy a pečte na 180 stupňů asi 25 minut.

Pro "slavnostnější verzi" můžete moučník cik cak polít domácí kakaovou nebo čokolávodou polevou. Stačí rozpustit 3 řádky hořké čokolády s plátkem másla nebo lžičkou kokosového oleje.

Moučník není suchý, drží pohromadě, takže se "čistý" bez polevy výborně hodí i jako svačina někam s sebou do krabičky :)

<p>Do těsta nedávám syrová jablka, ale podušená. Nepouští pak vodu, zkrátka, do tohoto moučníku to mám takto vyzkoušené a jsem spokojená :)</p>

<p>Těsto dávám do kulaté formy. Je celkem jedno, zda větší či menší, kulaté nebo hranaté...</p>

<p>Než jsem ho vyfotila, musela jsem vyzkoušet, zda je dobrý :) Proto jeden kousek chybí :)</p>

<p>Moučník můžete nechat "jen tak", případně ho vytunit nějakou domácí polevou. Ať už je citronové, z kakaa nebo čokolády, vždy je to dobré.</p>

<p>Krájela jsem ho úplně čerstvý. Uvnitř goji a rozinky, jak vidíte.</p>