vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Tvarohové knedlíky se švestkami - snadné těsto ze 3 ingrediencí

28.08.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Extra jednoduchý a prověřený recept na tvarohové knedlíky s ovocem. Do těsta lze zabalit švestku, meruňku, jahodu, borůvky. 👍

Zaručených receptů na tvarohové knedlíky je v knihách a na internetu mnoho. Liší se poměrem a druhem mouky, počtem vajec, přítomností másla, žloutků a množstvím tvarohu. Recept je však jedna věc, praxe druhá. Tu svoji oblíbenou konzistenci těsta je třeba "dostat do ruky".

Já jsem teď zvolila verzi "více tvarohu, méně mouky", což se leckomu může hodit. Jak chuťově, tak nutričně...

Při přípravě těsta pak obecně platí, že čím tužší těsto, tím tužší knedlíky a naopak. Těsto v tomto receptu je něco mezi. Měkké, pružné, nelepí se, zároveň je ale dostatečně pevné, aby do něj šlo pohodlně zabalit ovoce.

Ingredience na 10 menších knedlíků

Postup

  1. Tvaroh rozbalím a co nejvíce ho vysuším. Když je třeba, nechám kostky tvarohu chvíli položené na plátýnku...
  2. Tvaroh smíchám s vejcem a postupně zapracovávám krupičku. Přidám špetku soli. Pokud byl tvaroh více vodnatý a vejce větší, je třeba konzistenci dle citu doladit tak, aby se těsto příliš nelepilo.
  3. Švestky omyju, vyndám pecku a zase spojím. Odeberu kousek těsta, udělám placku a těstem obalím švestku. Poválím v dlaních a propojím. Pokud by byla švestka hodně velká, dám do knedlíku jen půlku.
  4. Knedlíky vložím do hodně vroucí vody, aby se zatáhly, zmírním stupeň a pozvolna vařím asi 7 minut.
  5. Na talíři knedlíky posypu oslazeným mákem a pokapu máslem.

Do máku jsem použila alternativní sladidlo, moučkový cukr ze stevie a erythritolu. Sypké sladidlo lze také vynechat a mák osladit oblíbeným rostlinným sirupem.

TIPY

☝️A když jsme u těch domácích knedlíků, tady je jeden "slaný" recept na domácí bramborové knedlíky. 🐭

Takže! Stačí koupit tvaroh, sehnat pár švestek a během chvíle zazářit s tímto tradičním sladkým jídlem.🤩

<p>Existují různé druhy švestek. Všechny ale musí být sladké, zralé. Když mám hodně velkou švestku, dám do knedlíku půlku, když mám švestku menší, střední, tak jen vyndám pecku, půlky spojím a švestku obalím v těstě...</p>

<p>Čím tužší těsto je, tím tužší knedlíky budou. Ideální konzistenci musí každý dostat do ruky. Mně vyhovuje těsto, které je hodně měkké, pružné, nelepivé.</p>

<p>Z těsta odeberu malou hromádku a těstem v podstatě obalím tu švestku tak, aby nikde neprosvítala a knedlík byl kompaktní.</p>

<p>Půl kila tvarohu vystačí asi na 10 malých knedlíků. Pokud chcete množství "pro celou rodinu", dělejte z kila.</p>

<p>V některých recepturách jsem objevila fígl, kdy se dá do švestky místo pecky "něco sladkého" pro vyrovnání chuti. Třeba kousek marcipánu. Já ale ráda zůstávám u základu a jednoduchosti. Sladká švestka stačí.🙂</p>

<p>Knedlíky vhodím do vroucí vody, nechám je "zatáhnout" a ihned stáhnu plotnu, aby jen tak probublávaly. Vařím asi 7 minut.</p>

<p>Jemné tvarohové těsto a šťavnatá švestka uvnitř. Skvěle k nim sedne mák 👍</p>