14.02.2019 Kamila Metzová
K upečení zdravých celozrnných domácích sušenek vám mohou stačit pouze 3 ingredience. Obejdete se bez cukru, bez másla, bez bílé mouky a přesto se dočkáte voňavých sladkých sušenek.
Tento recept jsem vymyslela, když jsem chtěla dětem upéct sušenky, ale cílem bylo obejít se tentokrát bez cukru.
Rozhodla jsem se použít vlašské ořechy, které dodají sušenkám kromě tuku i lahodnou chuť, dále datlovou pastu, která přirozeně osladí, dodá vlákninu a drží těsto pohromadě, a místo mouky namleté ovesné vločky, které jsou kvalitním zdrojem sacharidů a biologicky aktivních látek.
<p>Datlová pasta, rozmixované ovesné vločky a rozemleté vlašské ořechy. Nic víc :)</p>
<p>A jak to všechno krásně drží dohromady. Těsto nechte chvíli odležet, celkově se s ním pracuje perfektně.</p>
<p>Z těsta uždibujte rukama kousky a tvarujte kuličky. Mně jich vyšlo 15.</p>
<p>Každou kuličku pak nějakým způsobem rozplácněte. Já jsem to dělala tou plochou nečteverečkovanou částí paličky na maso :))</p>
<p>Nebudeme si nic nalhávat. Prostě jsem je v té troubě nechala o 2 minuty déle, než to chtělo. Pečte je na 180 stupňů, nastavte 10 minut a pak jen mrkněte, zda ještě minutku či dvě potřebují.</p>
<p>Pekla jsem je pro děti, ale ocení je i dospělí. Ať už jako něco malého ke kávičce nebo s bílým jogurtem ke svačině. Nejlepší testeři jsou ale děti. Když jim to nechutná, nebo je to málo sladké, tak to prostě nejí. A ony to jedly :)</p>