04.03.2021 Kamila Metzová
Vynikající křehký a extra šťavnatý moučník plný bohaté jablečné náplně. Jednoduchý na přípravu. V hlavní roli přirozeně bezlepková čiroková mouka.
Moučníky s pořádnou porcí jablečné náplně je možné připravit i za pomoci alternativních mouk. Teď jsem použila 100% jemně mleté čirokové mouky, která je výživná, přirozeně bezlepková a má neutrální chuť.
Tento postup nedoporučuji "jen tak" u každého moučníku. Většinou je lepší mouky kombinovat pro co nejlepší výsledek. Křehké těsto s obsahem másla a vrstva jablek však vytváří podmínky, které podporují níže uvedenou recepturu, která funguje... 🙂
(8 kousků, menší kulatá forma cca 20 cm)
Na těsto
Na jablečnou náplň
Pokud těsto nejde jednoduše strouhat a maže se, tak je málo ztuhlé. Dejte ho na chvíli do mrazáku. To pomůže. Nesmíte ho tam ale zapomenout.😀
☝️Doporučuji vyzkoušet také tento výborný jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta
A jestli vám bude chutnat a budete se chtít rozdělit s více lidmi, stačí jen dvojnásobit množství ingrediencí.🙂
<p>Z ingrediencí na těsto vypracuji hladké těsto, které zabalím do folie a nechám alespoň několik hodin odležet v lednici. Nebo si ho připravím den předem a je v lednici přes noc. Více než polovinu těsta nastrouhám na hrubém struhadle a rozprostřu na dno vymazané a vysypané kulaté 20 nebo 22cm formy.</p>
<p>Teď navrstvím jablečnou náplň. Toto je čistě jablečná verze, je možné do ní přidat i rozinky.🙂</p>
<p>A teď na jablka nastrouhám druhou část těsta. Na fotce vidíte těsto jen nastrouhané. Je lepší ho ještě trochu přimáčknout dlaní a zpevnit, lépe se pak po upečení krájí a méně drobí.👍</p>
<p>Je focený krátce po upečení, proto působí tak křehce. Nejlepší je dát mu chvíli čas a nechat ho pořádně ztuhnout. Pak už dlouho nevydrží!</p>