vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Strouhaný jablečný moučník z čirokové mouky

04.03.2021 Kamila Metzová

Bez lepku Moučníky a dezerty

Vynikající křehký a extra šťavnatý moučník plný bohaté jablečné náplně. Jednoduchý na přípravu. V hlavní roli přirozeně bezlepková čiroková mouka.

Moučníky s pořádnou porcí jablečné náplně je možné připravit i za pomoci alternativních mouk. Teď jsem použila 100% jemně mleté čirokové mouky, která je výživná, přirozeně bezlepková a má neutrální chuť.

Tento postup nedoporučuji "jen tak" u každého moučníku. Většinou je lepší mouky kombinovat pro co nejlepší výsledek. Křehké těsto s obsahem másla a vrstva jablek však vytváří podmínky, které podporují níže uvedenou recepturu, která funguje... 🙂

 Ingredience

(8 kousků, menší kulatá forma cca 20 cm)

Na těsto

Na jablečnou náplň

 Postup

  1. Povolené máslo zpracuji s moukou a ostatními ingrediencemi v hladké kompaktní těsto. Zabalím ho a nechám pár hodin odležet v lednici. Těsto musí být tuhé.
  2. Jablka nastrouhám na hrubo, zakápnu lehce citronovou šťávou a smíchám s ostatními ingrediencemi. Někdy jablka loupu, teď jsem je nechala i se slupkou. Náplň ochutím podle toho, co s moučníkem zrovna plánuji a pro koho je.
  3. Teď začnu koláč vrstvit do formy. Použila jsem formu 20 cm, je tedy hezky vysoký. Formu vymažu a vysypu a na dno nastrouhám na hrubém struhadle více jak polovinu těsta. Na něj rozprostřu jablečnou náplň a ni nastrouhám druhou část těsta. Rukama urovnám a trochu ztlačím.
  4. Peču na 190 stupňů asi 35 minut. Moučník je třeba nechat před krájením zcela vychladnout a ztuhnout. Druhý den je ještě vláčnější.

 TIP

Pokud těsto nejde jednoduše strouhat a maže se, tak je málo ztuhlé. Dejte ho na chvíli do mrazáku. To pomůže. Nesmíte ho tam ale zapomenout.😀

☝️Doporučuji vyzkoušet také tento výborný jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta

A jestli vám bude chutnat a budete se chtít rozdělit s více lidmi, stačí jen dvojnásobit množství ingrediencí.🙂

<p>Z ingrediencí na těsto vypracuji hladké těsto, které zabalím do folie a nechám alespoň několik hodin odležet v lednici. Nebo si ho připravím den předem a je v lednici přes noc. Více než polovinu těsta nastrouhám na hrubém struhadle a rozprostřu na dno vymazané a vysypané kulaté 20 nebo 22cm formy.</p>

<p>Teď navrstvím jablečnou náplň. Toto je čistě jablečná verze, je možné do ní přidat i rozinky.🙂</p>

<p>A teď na jablka nastrouhám druhou část těsta. Na fotce vidíte těsto jen nastrouhané. Je lepší ho ještě trochu přimáčknout dlaní a zpevnit, lépe se pak po upečení krájí a méně drobí.👍</p>

<p>Je focený krátce po upečení, proto působí tak křehce. Nejlepší je dát mu chvíli čas a nechat ho pořádně ztuhnout. Pak už dlouho nevydrží!</p>