01.01.2021 Kamila Metzová
Osvědčený koláč, který se vždy povede. I přes svůj celozrnný charakter je křehký, vláčný, šťavnatý. Skvěle chutná i s minimálním množstvím cukru.
Některé moučníky mohou být v celozrnné variantě či s alternativními moukami tužší nebo sušší. Křehké těsto v tomto moučníku a kilo jablečné náplně jsou zárukou výborného výsledku.🙂
Do těsta lze snadno zakomponovat i alternativní bezlepkové mouky, které mají své výhody. Ať už nutriční či chuťové. Výborná je třeba mouka čiroková nebo jemně mletá pohanková... Ostatně pohanka a jablka byla vždy "spolupracující" kombinace.🙂
Menší plech, cca 25 x 33 cm
Na těsto
Na jablečnou náplň
☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta.🐭
Ať se vám koláče povedou!
<p>Polovinu těsta (a malý kousek navíc, když je třeba), dám do menší hranaté nebo kulaté formy. Na klasický velký plech by ingrediencí muselo být více...</p>
<p>Jablka buď nastrouhám na hrubo, nebo je nasekám na drobné kousky v robotu. Tu "nasekanou" verzi preferuji. Ochutím skořicí, dle potřeby dosladím a přidám rozinky.</p>
<p>Zatímco jsem chystala jablečnou náplň, měla jsem polovinu těsta v mrazáku. Ztuhne a jde pak lépe nastrouhat na hrubo na povrch koláče.</p>
<p>Postup, kdy se těsto nahoru nastrouhá má více výhod. Pěkně to vypadá a povrch koláče je pak úžasně křupavý a křehký...</p>
<p>Na 190 stupňů ho peču asi 35 minut.</p>
<p>Podle toho, v jak velké formě se koláč upeče, tak je vysoký. Toto je z verze z hranaté formy, pekáčku...</p>
<p>Koláč je perfektní hned po vychladnutí, druhý den je ještě vláčnější. Úžasně křehký, šťavnatý, je potřeba ho jíst lžičkou.🙂</p>