vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Šťavnatý jablečný koláč s pohankovou moukou

01.01.2021 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Osvědčený koláč, který se vždy povede. I přes svůj celozrnný charakter je křehký, vláčný, šťavnatý. Skvěle chutná i s minimálním množstvím cukru.

Některé moučníky mohou být v celozrnné variantě či s alternativními moukami tužší nebo sušší. Křehké těsto v tomto moučníku a kilo jablečné náplně jsou zárukou výborného výsledku.🙂

Do těsta lze snadno zakomponovat i alternativní bezlepkové mouky, které mají své výhody. Ať už nutriční či chuťové. Výborná je třeba mouka čiroková nebo jemně mletá pohanková... Ostatně pohanka a jablka byla vždy "spolupracující" kombinace.🙂

Ingredience

Menší plech, cca 25 x 33 cm

Na těsto

Na jablečnou náplň

Postup

  1. Povolené máslo zpracuji dohromady s moukami a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalím do potravinové folie a nechám odležet v lednici. Ideálně alespoň hodinu.
  2. Připravím si jablečnou náplň. Jablka oloupu a buď je nastrouhám na hrubo, nebo je posekám v robotu na menší kousky. Posekaných jablek na náplň musí být 1 kilo. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň. Zatímco připravuji jablečnou náplň, polovinu těsta dám na chvíli do mrazáku, aby šlo dobře strouhat.
  3. Polovinu těsta rozprostřu do pekáčku. Buď válečkem nebo prstama. Navrším náplň. Na závěr nahoru nastrouhám druhou polovinu ztuhlého těsta. Pečte na 190 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí.

☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta.🐭

Ať se vám koláče povedou!

<p>Polovinu těsta (a malý kousek navíc, když je třeba), dám do menší hranaté nebo kulaté formy. Na klasický velký plech by ingrediencí muselo být více...</p>

<p>Jablka buď nastrouhám na hrubo, nebo je nasekám na drobné kousky v robotu. Tu "nasekanou" verzi preferuji. Ochutím skořicí, dle potřeby dosladím a přidám rozinky.</p>

<p>Zatímco jsem chystala jablečnou náplň, měla jsem polovinu těsta v mrazáku. Ztuhne a jde pak lépe nastrouhat na hrubo na povrch koláče.</p>

<p>Postup, kdy se těsto nahoru nastrouhá má více výhod. Pěkně to vypadá a povrch koláče je pak úžasně křupavý a křehký...</p>

<p>Na 190 stupňů ho peču asi 35 minut.</p>

<p>Podle toho, v jak velké formě se koláč upeče, tak je vysoký. Toto je z verze z hranaté formy, pekáčku...</p>

<p>Koláč je perfektní hned po vychladnutí, druhý den je ještě vláčnější. Úžasně křehký, šťavnatý, je potřeba ho jíst lžičkou.🙂</p>