07.12.2021 Kamila Metzová
Originální receptura na vánoční staročeské jídlo, které nesmělo chybět na stole. Na povrchu zapečené kroupy, uvnitř krásně vláčné. Extra voňavé po česneku, orestované cibulce a majoránce.
Kubu jsem zkoušela ve 2 variantách. Originálně se připravuje z krup z ječmene, výborná je však také varianta se špaldovými kroupami.
Kroupy se dají pořídit v různých velikostech, pro toto jídlo jsou vhodné velké ječné kroupy.
Kuba je tradiční vánoční staročeské jídlo. V dnešní době se v domácnostech připravuje buď k obědu nebo jen jako chuťovka, která dotvoří atmosféru a typicky provoní celou domácnost česnekem a majoránkou.🙂
Dříve však Kuba sloužil i jako hlavní jídlo na Štědrý večer. Houby nahrazovaly maso a jídlo bylo finančně dostupné i v nejchudších rodinách.
Jak už to tak ale bývá, i ty nejobyčejnější a levné pokrmy mohou být luxusní.🙂
Držela jsem se generacemi osvědčeného postupu a použila dostatečné množství sádla, které definuje typickou chuť.🙂 Olivový olej si necháme na jindy.🙂
☝️Kroupy se dají použít i jako příloha, kdy se smíchají s bramborami. Vyzkoušejte nastavovanou bramborovu kaši s kroupami.🙂
Ať se vám recepty povedou!🙂
<p>Namočené sušené hřiby.</p>
<p>Předem namočené houby nasekám a připravím si česnek. 6 stroužků, ať má kuba grády.🙂</p>
<p>Cibulku orestuji na sádle do zlatova. Pozvolna. Trvá to určitě 10 minut.</p>
<p>K cibulce přidám houby a pár minut společně restuji. Ochutím drceným kmínem.</p>
<p>Přidám uvařené kroupy a ochutím majoránkou, prolisovaným česnekem, pepřem a solí.</p>
<p>Drhnutá majoránka a prolisovaný česnek dodají kroupám jedinečnou a výraznou chuť.</p>
<p>Ještě jsem přidala majoránku navíc. Vyhovuje mi, když je jídlo celkově výrazné a aromatické.</p>
<p>Hmotu vyklopím do středního pekáčku.</p>
<p>Hmotu v pekáčku uhladím a dám zapéct na 190 stupňů asi na 25 minut.</p>
<p>Povrch se hezky zapeče a zezlátne.</p>
<p>Nahoře příjemně zapečené, uvnitř hezky vláčné a mazlavé.</p>
<p>Výborná tradice. Mňam!</p>