Kubu jsem zkoušela ve 2 variantách. Originálně se připravuje z krup z ječmene, výborná je však také varianta se špaldovými kroupami.
Kroupy se dají pořídit v různých velikostech, pro toto jídlo jsou vhodné velké ječné kroupy.
Kuba je tradiční vánoční staročeské jídlo. V dnešní době se v domácnostech připravuje buď k obědu nebo jen jako chuťovka, která dotvoří atmosféru a typicky provoní celou domácnost česnekem a majoránkou.🙂
Dříve však Kuba sloužil i jako hlavní jídlo na Štědrý večer. Houby nahrazovaly maso a jídlo bylo finančně dostupné i v nejchudších rodinách.
Jak už to tak ale bývá, i ty nejobyčejnější a levné pokrmy mohou být luxusní.🙂
Držela jsem se generacemi osvědčeného postupu a použila dostatečné množství sádla, které definuje typickou chuť.🙂 Olivový olej si necháme na jindy.🙂
> ☝️Kroupy se dají použít i jako příloha, kdy se smíchají s bramborami. Vyzkoušejte nastavovanou bramborovu kaši s kroupami.🙂
Ať se vám recepty povedou!🙂
Sdílet recept myšičky na: