vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Špenátové palačinky s čerstvým sýrem a uzeným lososem

25.04.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Chcete zaujmout na talíři a zároveň si dopřát porci listové zeleniny? Tento snadný recept na zářivé špenátové palačinky stojí za vyzkoušení. Skvělé jsou jen se sýrem, uzený losos jim ovšem dodá jedinečnou chuť.

Tento recept se může hodit, když je chuť zkusit něco nového, ale také, když je potřeba zapojit do nějakého jídla listový špenát.

Zelené palačinky na slano mě baví a baví mě do nich dávat pokaždé jinou náplň.

 Ingredience na 2 porce

Na palačinky

Na náplň

 Postup

  1. Do mixéru dám špenátové listy, vejce, rostlinné mléko, ochutím solí, trochou pepře a rozmixuji krátce do hladka.
  2. Postupně přisypávám mouku a sleduji konzistenci. Těsto musí být hustší než na klasické palačinky. Pořád je ale dostatečně krémové na to, aby se umělo pomalu rozlít po pánvi.
  3. Pánev rozpálím, potřu ji mašlovačkou třeba přepuštěným máslem a dám naběračku zeleného těsta. Rozleju a případně těstu pomohu stěrkou. Nechám zatuhnout, opatrně palačinku podeberu, obrátím a krátce opeču i z druhé strany.
  4. Potřu náplní, doprostřed dám kousky uzeného lososa, zatočím a překrojím šikmo na půl. Hotovo!

☝️Jakou jinou barvu mohou mít ještě palačinky? Třeba hnědou!🙂Zkuste tyto kakaové palačinky plněné tvarohem.Jsou akorát sladké a syté. 🐭

 TIP

Místo špenátu je možné použít také salát polníček. V receptech se chová podobně jako špenát. Mám vyzkoušeno. 🙂

Špenát se dá zakomponovat do polévek, salátů, zeleninových placiček, nádivek a teď už víme, že i do těsta na palačinky. Jednoduché na přípravu a zajímavé! 👍

<p>Těsto na palačinky si snadno připravím v mixéru. Konzistence musí být hustší než u klasických palačinek...</p>

<p>Palačinka je křehká, je dobré ji před obracením ze všech stran podebrat a ujistit se, že půjde lehce obrátit. Nepřilnavá pánev lehce vymazaná tukem je dobrý začátek. 🙂</p>

<p>Přichází čas na kreativitu. Palačinku na slano lze namazat různými pomazánkami, fazolovými krémy či zeleninovými krémy, samozřejmě nejlépe doma vyrobenými. Já jsem teď zvolila extra rychlou variantu. Palačinku jsem doplnila čerstvým krémovým sýrem, ricottou a uzeným lososem.</p>

<p>Jde krásně srolovat...</p>

<p>Když palačinku servíruji, překrojím ji na půl lehce na šikmo. Na první pohled tak vynikne její náplň...</p>

<p>Špenát, losos a čerstvý sýr je prověřená kombinace. A platí to i v případě palačinek. 👍</p>