vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Špenátové lasagně se sýrovým bešamelem

10.02.2019 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Lasagně jsou velmi vděčné a jednoduché jídlo. Můžete zvolit boloňskou klasiku nebo také vegetariánskou či veganskou variantu. Snesou totiž nepřeberné množství variací.

Lasagně jsou další skvělý způsob, jak netrávit mládí u plotny, být za hvězdu v kuchyni a ještě zakomponovat různé výživné ingredience.

Recepty tohoto typu nerada píšu úplně přesně, protože je pokaždé dělám trochu jinak. Podle toho, jaký pekáč zrovna použiju, podle toho, zda je dělám jen pro děti, nebo chci pohostit i příbuzenstvo.

Pokud vám tento recept poslouží jen jako inspirace, stačí vědět, že budete potřebovat lasagně, špenátovou náplň a bešamel v určitém množství, aby to vyšlo :) Níže jsem pak popsala, jak jsem tentokrát náplň dělala já.

Budete potřebovat

Postup

  1. Dno pekáčku potřete bešamelem a položte první vrstvu lasagní
  2. Na ně dejte vrstvu špenátu ( dala jsem na jednu vrstvu 2 malé naběračky)
  3. Pak dejte lasagně, na ně bešamel, špenát, lasagně, bešamel...
  4. Střídejte vrstvy. Nejčastěji dávám 5 vrstev lasagní, teď jsem dala 6. Střídání vrstev skončí tak, že dáte závěrečnou vrstvu lasagní a tu potřete bešamelem.
  5. Pečte v troubě na 190 stupňů asi 30 minut. Nejdříve přikryté, v polovině doby odkryjte a nechte povrch zapéct.
  6. Lasagně nechte po vytažení z trouby chvíli odpočinout, půjdou pak lépe nakrájet a nabrat.

Jak jsem dělala špenátovou náplň

Špenátovou náplň dělám pokaždé jinak podle toho, jaký špenát použiju. Teď v zimě mám v zásobě mražený sekaný špenát. Ten kupuji buď ve větším kilovém balení, v krabičce nebo sáčku á 450 g. Vzala jsem asi 3/4 kila, povařila ho v hrnci a zahustila tak, aby moc netekl. K zahuštění jsem použila asi 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček a 2 lžíce chia semínek. Obě suroviny perfektně vážou vodu ... Na závěr jsem špenát dochutila 2 stroužky prolisovaného česneku, solí, kurkumou a zjemnila trochou smetany.

Jak jsem dělala sýrový bešamel

Dala jsem 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla a přidala jsem 4 lžíce mouky (použila jsem rýžovou, má neutrální chuť). Nechala jsem zpěnit do růžova a zalila 500 ml vody. Ochutila jsem solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Bešamel postupně houstne. Přilila jsem 1 kelímek (200ml) 30% smetany, odstavila jsem z plotny a vmíchala jsem do rozpuštění 100 g 40% tvrdého sýra.

Chtěla jsem jako poslední fotku k receptu přidat ještě detail ukrojeného sousta, ale už nebylo z čeho fotku udělat. Všechno mi to snědli :)

<p>Tak toto je "můj" špenát. Mám ráda ten, který je jemně nasekaný, středně hustý a zjemněný trochou smetany. Udělejte ho jak chcete, po olíznutí vařečky vám prostě musí chutnat :)</p>

<p>Tak, všechno důležité připraveno. Špenátová náplň, dostatek bešamelu a lasagně. Lasagně se dají dokonce koupit i bezlepkové. Vyzkoušela jsem je a byly také moc dobré :)</p>

<p>A už se vrství. Tento skleněný pekáček není určen na lasagně, protože je dole o něco menší než nahoře a má zaoblené okraje. Rohy lasagní jsem trochu ulomila, aby se to vešlo :) Dala jsem 6 vrstev po 3 kusech, tedy celkem 18 plátků. Přímo na lasagně pak mám větší pekáč, když potřebuji více porcí.</p>

<p>Není potřeba se s tím extra "mazat". V troubě si vše "sedne", spojí se to. Na tuto vrstvu špenátu jsem dala ještě jednu vrstvu lasagní a na ni závěrečnou vrstvu bešamelu.</p>

<p>Bešamel vždy tvoří první a poslední vrstvu v pekáčku. Já už mám v bešamelu zakomponovaný sýr, proto lasagne nemusím sýrem ještě zvlášť posypávat. Pekla jsem je na 190 stupňů asi 30 minut. Prvních 15 minut jsem je zakryla pokličkou nebo alobalem, aby se mi vršek zbytečně nevysušil.</p>

<p>Na internetu na mě vyskočil jeden starý článek, jehož název zněl:" Domácí lasagne nemusí vypadat, ale hlavně chutnat, tvrdí Pohlreich". Tak s tím naprosto souhlasím. Tyhle mi ale fakt chutnaly a ještě vypadaly :))</p>