vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Špenátové halušky s krémovou omáčkou se žampiony a nivou

11.05.2021 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Z uvařeného špenátového pyré velmi snadno připravíte domácí halušky. Nejvíc k nim sedí výrazné ingredience jako bryndza nebo domácí smetanová omáčka se žampiony, nivou a schwarzwaldskou šunkou.

Mně se osvědčilo dělat špenátové halušky jen ze špenátového pyré, vajec a mouky. Druhy mouk lze různě střídat. Já jsem zkoušela špaldovou mouku, čirokovou, pohankovou, vždy ale přidávám část mouky i ve formě krupice. Krupici lze koupit např. špaldovou, kukuřičnou nebo pohankovou.

Základem je dostat do oka správnou konzistenci těsta. Nikdy se neřídím přesným množstvím mouky v receptu, ale postupně přidávám do špenátového pyré mouku, až vnikne středně husté těsto, které bude třeba protlačit přes sítko na halušky.

Jinak je to klasika. Když by bylo těsto až moc tuhé, byly by halušky tuhé. Pokud by těsto bylo řidší a šlo přes sítko protlačit velmi snadno, mohly by se halušky ve vodě rozpadnout.

Stojí zato udělat si zkušenost, zjistit jak to těsto funguje a pak už se jen těšit z výsledku a vymýšlet, jaké omáčky připravit.🙂

Omáčka na halušky u tohoto receptu se hodí také ke špeclím nebo těstovinám.👍

 Ingredience

Na špenátové halušky

Na omáčku

 Postup

  1. Na halušky. Připravím si špenátové pyré. Je možné udělat ho z různých druhů mražených špenátů nebo z čerstvého podušeného a vody zbaveného špenátu. Špenátové pyré ještě teplé ochutím česnekem, solí a nechám vychladnout. Vmíchám vejce a postupně zapracovávám mouku. Množství mouky se vždy řídí charakterem špenátu, velikostí vajec a druhem mouky. Těsto by mělo být hutnější, aby bylo nutné ho protlačit skrz díry v haluškovači, a mělo by být také dobře ochucené.

  2. Příprava omáčky. Na oleji pár minut restuji na plátky nakrájené žampiony. Přidám na kousky nakrájenou šunku, zaliju smetanou, rozdrobím nivu, opepřím a na mírném stupni krátce společně prohřeju, až se sýr rozpustí a vše propojí.

  3. Do většího hrnce dám vařit vodu. Vodu osolím a skrz cedník na halušky protlačuji těsto do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.

  4. Halušky ihned servíruji a přeliju připravenou omáčkou. Ozdobím zelenými bylinkami.

TIP

Cedník na halušky nejčastěji seženete nerezový s rukojetí. Mně se osvědčil větší plastový, který rovnou posadím na hrnec a už jen pohodlně protlačuji těsto.

☝️Zapojit špenát můžete i jinak než přímo do halušek. Zkuste tradiční halušky s bryndzou a se špenátem.🙂

<p>Schwarzwaldská šunka a niva dodají smetanové omáčce jedinečnou výraznou chuť.</p>

<p>Na fotce je menší množství omáčky, kdy jsem si dělala jen jednu porci. Rychle hotová, extra krémová omáčka. Hodila by se i k těstovinám nebo nokům.</p>

<p>Halušky i přes jejich špenátový charakter chutnají celkem neutrálně. Omáčku lze udělat i jen čistě sýrovou, žampionovou nebo smíchat tradiční bryndzu se zakysanou smetanou.</p>

<p>Skvělá a hezky barevná kombinace. Mňam!</p>