vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Špecle s brokolicí a slaninou. Za 10 minut na talíři.

29.10.2018 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Mít doma jedno balení špeclí se vždycky hodí. Přidat k nim brokolici a slaninu je pak kompromis, jak zajistit nejen výraznou chuť, ale i porci mikroživin a vlákniny.

Když se řekne špecle, vybavím si okamžitě tradiční rakouské jídlo "spätzle mit schinken und käse", které je sice výborné, ale díky osmažené cibuli, oleji a tučnému sýru je v restauracích často velmi mastné a těžké.

Doma je proto ráda připravuji se zeleninou v kombinaci se slaninou, kdy je všeho tak akorát a po jídle zbyde jen prázdná pánev a dobrý pocit.

Množství uzpůsobte podle toho, kolik porcí chcete připravit.

Budete potřebovat

Postup

  1. Na pánvi pozvolna orestuje na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu. Pokud z jakéhokoliv důvodu slaninu nechcete, zvolte vysokoprocentní uzenou šunku.
  2. Brokolici rozeberte na růžičky a tepelně krátce upravte buď nad párou nebo pod pokličkou v troše vody. Stačí pár minut, aby růžičky změkly. Rozhodně ji nerozvařte.
  3. Špecle uvařte na skus podle návodu, sceďte a přidejte do pánve se slaninou a na kousky nasekanou brokolicí.
  4. Ochuťte solí, pepřem, přidejte nějakou tu "zeleň".

Jídla složená jen ze 3 až 4 ingrediencí mají své kouzlo jednoduchosti, které nám šetří čas.

<p>Uvařené špecle se scedí a pak už se jen přidají k ostatním ingrediencím. V tomto případě do pánve s opečenou slaninou.</p>

<p>U brokolice je důležité, aby se nerozvařila. Ideální je, když zůstane "na skus" a má stále pěkně zelenou barvu.</p>

<p>Špecle smíchané se slaninou a brokolicí ještě doplňte o hrstku nasekané petrželky nebo cibulové natě. Můžete je ještě doplnit o čerstvě namletý pepř a pár kapek panenského olivového oleje. Rychlé, jednoduché, výborné.</p>