22.03.2021 Kamila Metzová
Tyto vafle v sobě mají zapečenou šunku, lahodný sýr a bylinky. To jim dodává atraktivní chuť! Výborné jsou teplé i studené...
Než jsem se pustila do přípravy vaflí na slano, udělala jsem si průzkum co, kdo a jak.🙂Zaujal mě jeden americký recept, avšak celý hrnek cukru na 2 hrnky mouky je příliš. Jednalo se o vychytávku šéfkuchaře, sázel pravděpodobně na kontrast chutí. Já jsem si z toho "pro nás" vzala pouze 1 lžíci a chuť je výborná.
V receptech se pak také nejčastěji objevuje slanina. Tu jsem nahradila kvalitní vysokoprocentní šunkou, která jde na pánvi pohodlně opéct a splní účel výrazné chuti.
Do vaflí je možné dát různé druhy sýrů, jednoznačně však doporučuji zvolit nějaký tučnější a chuťově výraznější. 30% Eidam nebude "to ono". Zatím vyhrává Cheddar...
Pokud je vás více nebo chcete vafle jako svačinu do krabičky na výlet, určitě zdvounásobte množství. 🙂
1 hrnek = 250 ml
Pokud by se vám vafle zdály po upečení zbytečně tuhé, nebo by těsto bylo při nabírání lžící spíše tužší než nadýchané, doporučuji přidat malé množství mléka navíc.
☝️Co příště zkusit sladkou variantu? Třeba tyto křehké mandlové vafle.🙂
Výhodou těchto vaflí se šunkou a sýrem je to, že chutnají dobře i studené. Když jich udělám do zásoby více a chci je podávat později teplé, dají se opéct v topinkovači... Jsou pak báječně křupavé.😇
<p>Nastrouhaný cheddar a opečená vysokoprocentní šunka tvoří kouzlo tohoto receptu.🙂</p>
<p>Do slaných vaflí patří pořádná hrst zelených bylinek. Mně vyhovuje pažitka. Výborná je také jarní cibulka.</p>
<p>Závěrečnou konzistenci těsta je třeba vyladit podle citu. Záleží na zvolené mouce a velikosti vajec. Těsto nesmí být řídké, ale ani extra husté. Musí snadno ztéct ze lžíce do vaflovače...</p>
<p>Já mám vaflovač, ze kterého na jednu várku vypadnou 2 větší vafle. Na jednu vafli jsem dala 2 vrchovaté lžíce těsta.</p>
<p>Křupavá vafle skrývá uvnitř vláčné těsto nabité chutěmi...</p>
<p>Po rozkrojení...Mňam!</p>
<p>Tyto vafle jsou také velmi praktické jako svačina na výlet do krabičky. Jen tak se nezkazí a drží pěkně pohromadě.🙂</p>