vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Slané vafle s opečenou šunkou a cheddarem

22.03.2021 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Tyto vafle v sobě mají zapečenou šunku, lahodný sýr a bylinky. To jim dodává atraktivní chuť! Výborné jsou teplé i studené...

Než jsem se pustila do přípravy vaflí na slano, udělala jsem si průzkum co, kdo a jak.🙂Zaujal mě jeden americký recept, avšak celý hrnek cukru na 2 hrnky mouky je příliš. Jednalo se o vychytávku šéfkuchaře, sázel pravděpodobně na kontrast chutí. Já jsem si z toho "pro nás" vzala pouze 1 lžíci a chuť je výborná.

V receptech se pak také nejčastěji objevuje slanina. Tu jsem nahradila kvalitní vysokoprocentní šunkou, která jde na pánvi pohodlně opéct a splní účel výrazné chuti.

Do vaflí je možné dát různé druhy sýrů, jednoznačně však doporučuji zvolit nějaký tučnější a chuťově výraznější. 30% Eidam nebude "to ono". Zatím vyhrává Cheddar...

Pokud je vás více nebo chcete vafle jako svačinu do krabičky na výlet, určitě zdvounásobte množství. 🙂

Ingredience na 2 porce

1 hrnek = 250 ml

 Postup

  1. Nejdříve si na pánvi opeču z obou stran plátky šunky. Pak je nakrájím na malé kousky. Cheddar nastrouhám na hrubo. Pažitku nebo jarní cibulku na jemno.
  2. Vyšlehám vejce se lžící cukru do husté pěny. Určitě to trvá několik minut. Pokud by někomu vadila ta lžíce cukru, lze ji vynechat. Když je více času a dělám dvojitou dávku, dám si tu práci a z bílků vyšlehám sníh. Vafle budou o něco nadýchanější Jde to ale i bez toho...
  3. K vyšlehaným vejcím přidám máslo, mléko a pak všechny ostatní ingredience.
  4. Vaflovač nahřeju, mašlovačkou ho pro jistotu vytřu tukem a lžící nanáším těsto. Já dávám na 1 vafli 2 lžíce těsta. Peču podle zkušenosti s vlastním vaflovačem do zlatova. Ihned podávám! 🙂

TIP

Pokud by se vám vafle zdály po upečení zbytečně tuhé, nebo by těsto bylo při nabírání lžící spíše tužší než nadýchané, doporučuji přidat malé množství mléka navíc.

☝️Co příště zkusit sladkou variantu? Třeba tyto křehké mandlové vafle.🙂

Výhodou těchto vaflí se šunkou a sýrem je to, že chutnají dobře i studené. Když jich udělám do zásoby více a chci je podávat později teplé, dají se opéct v topinkovači... Jsou pak báječně křupavé.😇

<p>Nastrouhaný cheddar a opečená vysokoprocentní šunka tvoří kouzlo tohoto receptu.🙂</p>

<p>Do slaných vaflí patří pořádná hrst zelených bylinek. Mně vyhovuje pažitka. Výborná je také jarní cibulka.</p>

<p>Závěrečnou konzistenci těsta je třeba vyladit podle citu. Záleží na zvolené mouce a velikosti vajec. Těsto nesmí být řídké, ale ani extra husté. Musí snadno ztéct ze lžíce do vaflovače...</p>

<p>Já mám vaflovač, ze kterého na jednu várku vypadnou 2 větší vafle. Na jednu vafli jsem dala 2 vrchovaté lžíce těsta.</p>

<p>Křupavá vafle skrývá uvnitř vláčné těsto nabité chutěmi...</p>

<p>Po rozkrojení...Mňam!</p>

<p>Tyto vafle jsou také velmi praktické jako svačina na výlet do krabičky. Jen tak se nezkazí a drží pěkně pohromadě.🙂</p>