16.01.2019 Kamila Metzová
Zeleninu je potřeba zapojovat celý rok, každý den. Obzvlášť v podzimním a zimním období je vhodnější její tepelná úprava v kombinaci se zahřívacím kořením. Placičky pečené v troubě jsou proto ideální volbou. Tentokrát v rýžové variantě.
Zatímco se placičky pečou, připravte si nějaký hustý domácí dip. Já doporučuji obzvlášť v zimním období zařazovat do jídelníčku koření kurkuma, které má blahodárné účinky na organismus, například protizánětlivé. Dip jsem tentokrát připravila tak, že jsem smíchala tvaroh s jogurtem a dochutila lžící majonézy, sušenými bylinkami a kurkumou. Stroužkem česneku navíc rozhodně nic nezkazíte :)
Placičky jsou syté, nutričně hodnotné, bohaté na vlákninu a navíc při jejich přípravě nemusíte stát u pánve s přepáleným olejem :)
<p>Orestované kousky zeleniny. Zde je mrkev, hrášek, květák, kukuřice, kedluben, fazolky. Co zvolíte, je jen na tom, co vám vyhovuje.</p>
<p>Díky větším kusům zeleniny by se placičky rozpadaly. Je výhodné ji posekat na malé kousky v robotu.</p>
<p>Ze uvedených ingrediencí pomocí namaštěných rukou vytvarujete takovéto placičky. Pokud by se vyloženě rozpadaly, musíte je ještě zahustit.</p>
<p>Ke každým zeleninovým placičkám je vynikající nějaký dip. Tentokrát jsem rozmíchala tvaroh, přidala jogurt, ochutila trochou kvalitní majonézy, hořčicí, kurkumou a sušenými bylinkami. A když přidáte česnek, neuděláte chybu :)</p>
<p>Skvělé jsou teplé, i studené. Správně připravené placičky jsou křehké, ale nerozpadají se. Krásně drží na vidličce a můžete je namáčet do různých dipů. A jelikož zeleniny není nikdy dost, můžete si k placičkám dát mističku kysaného zelí, které váš organismus obohatí o dávku vitamínu C a vzácné enzymy.</p>