vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Rýžovo - zeleninové placičky s tvarohovým dipem

16.01.2019 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Zeleninu je potřeba zapojovat celý rok, každý den. Obzvlášť v podzimním a zimním období je vhodnější její tepelná úprava v kombinaci se zahřívacím kořením. Placičky pečené v troubě jsou proto ideální volbou. Tentokrát v rýžové variantě.

Na 2 dospělé porce (6 placiček) budete potřebovat

Postup

  1. Kousky zeleniny orestujte na olivovém oleji tak, aby byla stále pevná. Žádné dušení do "blátivé" konzistence. Zeleninu posekejte v malém robotu na drobné kousky.
  2. K zelenině přidejte uvařenou rýži, vejce, tvaroh, tvrdý sýr. Dochuťte, jak vám vyhovuje. Někdy placičky dělám pikantní, jindy je dochucuji jen mořskou solí, česnekem a čerstvým koriandrem.
  3. Dohustěte do požadované konzistence pomocí "suché ingredience". Může to být mouka, ale i různé vločky, domácí strouhanka ...
  4. Plech vyložte pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Dělám to pomocí rukou a pak těma namaštěnýma rukama nabírám z mísy hmotu a vytvaruji placičku.
  5. Pečte na 200 až 220 stupňů asi 20 minut do zlatova.

Zatímco se placičky pečou, připravte si nějaký hustý domácí dip. Já doporučuji obzvlášť v zimním období zařazovat do jídelníčku koření kurkuma, které má blahodárné účinky na organismus, například protizánětlivé. Dip jsem tentokrát připravila tak, že jsem smíchala tvaroh s jogurtem a dochutila lžící majonézy, sušenými bylinkami a kurkumou. Stroužkem česneku navíc rozhodně nic nezkazíte :)

Placičky jsou syté, nutričně hodnotné, bohaté na vlákninu a navíc při jejich přípravě nemusíte stát u pánve s přepáleným olejem :)

<p>Orestované kousky zeleniny. Zde je mrkev, hrášek, květák, kukuřice, kedluben, fazolky. Co zvolíte, je jen na tom, co vám vyhovuje.</p>

<p>Díky větším kusům zeleniny by se placičky rozpadaly. Je výhodné ji posekat na malé kousky v robotu.</p>

<p>Ze uvedených ingrediencí pomocí namaštěných rukou vytvarujete takovéto placičky. Pokud by se vyloženě rozpadaly, musíte je ještě zahustit.</p>

<p>Ke každým zeleninovým placičkám je vynikající nějaký dip. Tentokrát jsem rozmíchala tvaroh, přidala jogurt, ochutila trochou kvalitní majonézy, hořčicí, kurkumou a sušenými bylinkami. A když přidáte česnek, neuděláte chybu :)</p>

<p>Skvělé jsou teplé, i studené. Správně připravené placičky jsou křehké, ale nerozpadají se. Krásně drží na vidličce a můžete je namáčet do různých dipů. A jelikož zeleniny není nikdy dost, můžete si k placičkám dát mističku kysaného zelí, které váš organismus obohatí o dávku vitamínu C a vzácné enzymy.</p>