Rychlá jogurtovo - sýrová pomazánka
30.07.2019 Kamila Metzová
Zdravé pomazánky
Udělat si domácí pomazánku v odlehčené verzi bez másla, majonézy či tavených sýrů je otázkou minuty. Na topinkách a s čerstvou zeleninou chutná úžasně.
Budete potřebovat
- Hustý bílý jogurt
- Tvrdý sýr dle chuti a nutričních preferencí
- Trochu olivového oleje
- Sůl, pepř
- Zelené bylinky jako pažitku, hladkolistou petržel nebo jarní cibulku a cibulkovou nať
Postup
Pokud dělám pomazánku jen pro sebe na snídani, postupuji následovně.
- Do misky dám velkou lžíci hustého bílého jogurtu, přidám hrst na jemno nastrouhaného sýra. Někdy dám nízkotučný Madeland, jindy tučnější bio goudu, někdy kozí sýr.
- Decentně osolím, opepřím a přidám lžičku kvalitního panenského olivového oleje, který je v tomto případě zdrojem nejen nenasycených mastných kyselin, ale i chuti.
- Vše důkladně promíchám, propojím a na závěr vsypu hrst zelených bylinek. A kdo chce extra porci mikroživin navíc, může přidat i jarní cibulku na kolečka a prolisovaný česnek :)
Na talíři chleba s pomazánkou doplním o lokální čerstvou zeleninu, která má zrovna sezónu.
Domácí pomazánka, ve které přesně víte, co je a navíc bleskově hotová :)
<p>U každého chlebu s pomazánkou by měla být nějaká ta zelenina. Teď přišly vhod ředkvičky a cibulková nať.</p>
<p>Pomazánka se hodí jak na různé křupací chlebíky, tak na celozrnný rohlík či žitný kváskový chléb. A když je chuť na křupavou topinku, není co řešit :)</p>